Gündem

Hatay Reyhanlı'da patlama: 3 ölü

Hatay Valiliği: Patlamanın araçtaki el yapımı patlayıcıdan meydana geldiği değerlendiriliyor

05 Temmuz 2019 13:32

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde park halindeki otomobilde patlama meydana geldi. Patlamada otomobildeki 3 kişi öldü. Yaşamını yitirenlerin Suriye uyruklu olduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu andaki tespitler, daha çok terörle bir bağlantısı olabilir istikametinde. Araçta bomba olduğu belli" açıklamasında bulundu. Konuya ilişkin Hatay Valiliği'nden yapılan açıklamada ise "Patlamanın araçtaki el yapımı patlayıcıdan meydana geldiği değerlendirilmekte olup olaya karışan aracın Suriyeli sahibinin kimlik bilgileri tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Saat 13.00 sıralarında, Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nin kenarında park halinde bulunan otomobilde, henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi. Çevrede büyük korkuya neden olan patlamanın ardından otomobil, alev topuna döndü.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Polisler çevre güvenliği alırken, itfaiye ekipleri yangını söndürdü. Yapılan incelemede, otomobilin içinde bulunan üç kişiden ikisi hayatını kaybetti, biri ağır yaralandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan kişi de hastanede yaşamını yitirdi. 

İçişleri Bakanı'ndan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Biz araçta el yapımı patlayıcı olduğunu düşünüyoruz. Üç kişinin de kimliği belirlendi; geçici koruma kapsamında Türkiye'de yaşayan Suriyeli" diye konuştu.

Hatay Valiliği'nden açıklama

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Hatay Valiliği, "Patlamada, araçta bulunan 3 Suriyeliden ikisi öldü, biri yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Patlamanın araçtaki el yapımı patlayıcıdan meydana geldiği değerlendirilmekte olup olaya karışan aracın Suriyeli sahibinin kimlik bilgileri tespit edilmiştir. Bütün birimlerimiz olayı tüm yönleriyle aydınlatmak için çalışmakta olup, meydana gelen olayda herhangi bir vatandaşımızda ve çevrede bir zarar meydana gelmemiştir. Olayla ilgili gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi. 

Bombalı araç ihbarı 

Patlayan otomobille bağlantılı olduğu ileri sürülen bir başka bombalı otomobil olduğu ihbarı üzerine polis ilçede geniş güvenlik önlemi aldı. İlçenin giriş ve çıkışları ile ana caddelerinde güvenlik önlemleri yoğunlaştırılarak sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hatay'daki patlamaya ilişkin konuşan Erdoğan "Şu andaki tespitler, daha çok terörle bir bağlantısı olabilir istikametinde. Araçta bomba olduğu belli, onun patlaması neticesinde İçişleri Bakanımın verdiği bilgiye göre 3'ü de ölmüş" dedi.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te patlatılan iki bombalı araçla 52 kişi hayatını kaybetmiş, 155 kişi yaralanmıştı.

2013'te gerçekleştirilen saldırıda 53 kişi hayatını kaybetmişti

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 52 kişinin hayatını kaybettiği ve 155 kişinin yaralandığı  iki ayrı bombalı terör saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda yaralanan bir kişinin daha sonra vefatıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 53'e yükseldi. Reyhanlı Belediyesi yanı ile PTT binası önünde gerçekleştirilen patlamalarda 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araç zarar görmüştü.

Katliamın ardından Suriye istihbaratı ve El-Nusra olağan şüpheli olarak gösterildi. 2'si Suriyeli 33 sanık sanık hakkında dava açıldı. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından Hatay Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ancak daha sonra mahkemenin talebiyle güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledildi.

Davada karar 23 Şubat 2018'de açıklandı. Buna göre, bombalı eyleme ilişkin yargılaması süren 33 kişiden 9'u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13'ü ise çeşitli süreli hapis cezalarına çarptırıldı.

Mahkeme, Yusuf Nazik'in de arasında bulunduğu firari 8 sanığın dosyasını ise ayırmıştı. Saldırının planlayıcısı olan Yusuf Nazik ise Mayıs 2019’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla Suriye'nin Lazkiye kentinde yakalanarak, Türkiye'ye getirildi. Burada yargılanan Nazik,  saldırıya ilişkin Suriye İstihbaratı’nı suçladı. Yargılama sonunda Nazik, 53 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve toplam 5 bin 306 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.