Gündem

Hatay’da engelliler için bez ihtiyacı var!

Deprem bölgesinde engelli kadın ve çocuklar istismar ve şiddet riski altında

14 Şubat 2024 19:40

Engelsiz Dünya Federasyonu Genel Sekreteri, Hatay Down Sendromlular ve Engelliler Derneği Başkanı Neslihan Kanuncu Seçkin, deprem bölgesinde engelli olmanın daha zor olduğunu vurguladı. Çadır ve konteynerlerde engelli kadın ve çocukların istismar ve şiddet riski altında olduğunu belirten Seçkin, barınma ve güvenlik ihtiyacına dikkat çekti.

Seçkin, 200 bin engelli bireyin yaşadığı Hatay’da sıkıntılı durumu açık yüreklilikle Gazeteci Semra Topçu’nun YouTube kanalında anlattı. Özellikle engellilerin bez ihtiyacını dile getiren Neslihan Kanuncu Seçkin, şunları söyledi:

"Hatay’da engelliler için yaşam daha zor"

“Hatay’da 200.000 engelli birey yaşıyor. Suriyelilerle ilgili net bilgimiz yok… Yaralıların yüzde 70’i uzuv kaybına uğradı, hepsinin ihtiyaçları karşılanmış durumda ama çok önemli bir şey var ki burada değineceğim, evet ihtiyaçlar karşılanmış durumda ama bunun sürdürülebilir olması çok çok önemli.
Depremde ampute olan yurttaşlarımızın kaliteli protez temini, koşulsuz sağlanmalı, herhangi bir sağlık güvencesi olup olmadığına bakılmalı.

Ayrıca ulaşım çok önemli, engellilerin sağlık kurumlarına ulaşım ağının kurulması gerekiyor.
Depremde medikal cihazı göçük altında kalan engelli bireyler büyük zorluklar yaşamışlardı. Konteynerler çok geç teslim edildi. Çadırda geçirilen süreç çok problemi beraberinde getirdi. Çadırlar, konteynerler geldi sonra ama bunların hepsi sağlamcı anlayışla düzenlenmişti. Engelli bireyler düşünülmemişti. Yani engelli arkadaşım konteynere nasıl çıkacak düşünülmedi. Ayrıca koşulsuz konteyner verilmesi gerekiyor, hala çadırda yaşayan engellilerimiz var, koşulları sahaya göre düzenlemeleri lazım.

"Tuvalet sorunu devam ediyor"

Müthiş tuvalet sorunu var, engelliye bakan kadınlar için kat be kat yüksek bu sorun. Çünkü halen engelli bireylerin tuvalet ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri uygun ortamlar oluşturulmamıştır.
Ayrıca otizmli bireyi dar alanda tutamazsın, konteynerde yaşaması zor o nedenle. Engelli bireylerin, ailesinin yüksek yararı için aileye özel konteyner ve çadır uygulaması gerekiyor.

"Devletin verdiği bez yetersiz"

Bize sürekli bez talebi geliyor, devletin verdiği bez yetersiz kalıyor. Engellerden bez kullananlar için büyük ihtiyaç var. İhtiyaç halen devam ediyor, dernek üzerinden de yardımlar yasal koşullarda kabul ediliyor. Yardımlar hemen ulaştırılıyor.Bizler yaşam şartlarımızın düzelmesini, eksiklilerimizin giderilmesini talep ediyoruz ama nasıl giderilmesi? Vicdan ve merhameti katmak lazım. Herkese sesleniyorum, hükümete, yerel yönetimlere, özellikle muhtarlara, merhamet ve vicdanla yapmaları lazım. Devasa bir olay yaşadık, biz deprem yaşamadık sadece devasa bir olay yaşadık, akabinde biz kendimizi mahşer alanında bulduk. Kötü insanlar etrafımızdaydı, hırsızlar, talancılar. Devam etti bakın güvenlik çok önemli. Halan orda hırsızlıklar devam ediyor, güvenlik çok önemli. Çünkü engelli kadınlar ve kız çocukları şiddet ve istismar riski altında, çok zor şartlarda yaşanıyor. Barınma ve güvenlik çok önemli.”

"Depremde ölmediğimiz için özür dileriz"

Engellilerin sayısının tam olarak bilinmediğini çünkü kriterlere uygun olup olmama, kendini engelli diye saydırmama gibi tercihlerin devreye girdiğini belirten Seçkin, “Deprem sonucunda enkazdan kurtarılan bireylerin yüzde 30 oranında engelli kalacağı düşünülmektedir, dolayısıyla acil bir eylem planı hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Depremden etkilenmiş engelli kardeşimiz yayına bağlanmadan biraz önce beni aradı ve 'Depremde ölmediğimiz için özür dileriz' dediğimi lütfen iletir misin? ifadesini kullandı. Durum bu. Antakya’da yaşam zor" dedi.