Gündem

Hasan Cemal: Kürt meselesinin çözümünde, barış, demokrasi, adalet ve özgürlük için çalışıp bir şeyler yapmaya gayret etmek istedim

"Gazeteciliği bırakmış olmak tabii ki biraz içimi acıttı ama iyi bir karar verdiğime inanıyorum"

15 Nisan 2023 10:40

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı gazeteci Hasan Cemal, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan gelen teklifi önce kabul etmediğini, ancak eşi Ayşe Sözeri Cemal’in, “Bunca zamandır Kürt meselesiyle uğraşıyorsun, kitaplar yazıyorsun. Türkiye ilginç bir döneme giriyor, bu dönemde siyasette yer almalısın, elini taşın altına koy” demesinin ardından, “elini taşın altına koymaya" karar verdiğini anlattı.

Hasan Cemal, Artı Gerçek’ten Esra Çiftçi'ye konuştu. “Kürt meselesinin genel olarak çözümünde ve Türkiye’de barış, demokrasi, adalet ve özgürlük için çalışıp bir şeyler yapmaya gayret etmek istedim ve gazetecilik gömleğimi bir kenara astım” diyen Hasan Cemal, “Gazeteciliği bırakmış olmak tabii ki biraz içimi acıttı ama iyi bir karar verdiğime inanıyorum” ifadesini kullandı.

Meclis açılış konuşmasında ne söyleyecek?

Hasan Cemal, Meclis’e girmesi durumunda yapacağı ilk konuşmayla ilgili şunları söyledi:

“İstediğim demokrasiyi, barışı, adaleti, özgürlüğü, eşitliği vurgulamak ve aynı zamanda hapiste olan özellikle siyasi mahkumların bırakılması için genel bir af çağrısı da olabilir. Çünkü siyasi bir af olmadan toplumsal ve siyasi barışın kapısının Türkiye’de açılması zor. Hem içeridekilerin hem de dışarıda sürgünde yaşayanların geri gelmesini sağlamak gerekiyor.

İkincisi, toplumsal ve siyasal bir uzlaşma çağrısı yapmak. Türkiye’de siyaset bugüne kadar meclis çatısı altında hep kavgayla, siyasi rakiplerine karşı düşmanca yapıldı, artık bundan vazgeçmek gerek. Düşmanca yapılan bir siyasetten çözüm ve barış çıkmadı, Türkiye temel sorununu çözemedi. Düşmanlık siyasetini, kutuplaşma siyasetini bırakmak, uzlaşma kültürünü, uzlaşma geleneğini yaratmamız lazım. Türkiye her alanda krizler ülkesi haline gelmiş durumda, bu krizler ülkesi haline gelen Türkiye’de sadece Kürt sorunu yok, hukuk sorunu var, adalet sorunu var, özgürlükler sorunu var. Bundan dolayı hapse girmiş bu kadar insan var. Kayyum sorunu var. Halk oy veriyor başkanını seçiyor, içeri atıyorsun. Bunlardan bir an önce kurtulmak gerekiyor.”

"Kürt sorununun çözümünde başlangıç noktası Erdoğan’dan kurtulmaktır"

Hasan Cemal, “Yeni dönemde Kürt sorununun demokratik çözümü için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç var” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Herkes Kürt sorununun çözümünden söz etmeye başladı ama nasıl olacak? Başlangıç noktası Erdoğan’dan kurtulmaktır ve Kürt sorununu Meclis çatısı altına getirmektir. Bu sorunu masaya koyduktan sonra Meclis çatısı altındaki millet ittifakı, emek özgürlük ittifakı ve diğer partilerin katılımıyla Kürt sorununu çözmek için gerekeni yapmak lazım. Sorunun zor taraflarını, kolay taraflarını sıralayıp kolayından başlamak gerek. Çünkü 100 yıllık bir sorunu bir anda çözemezsiniz. Önceliklerden başlamak gerek. Bunun Meclis içi var, meclis dışı var. Dikkatli, soğukkanlılıkla yapmak lazım. Uzlaştırma ruhunu oluşturup o uzlaşma ruhuyla çözüme ulaştırmak gerek. Geçmişin tecrübesi de bize bunu gösteriyor.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.