Dünya

Hamas, Erdoğan'dan sonra Bahçeli'ye de teşekkür etti: Filistin halkına desteğinden memnuniyet duyuyoruz

01 Mayıs 2024 16:38

Hamas, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Terör örgütüdür" sözlerine karşılık kendilerine verdiği destek için teşekkür etti. Bahçeli, "İstanbul Belediye Başkanı’nın Hamas’a terör örgütü yaftası vurmasının akılla, izanla, vicdanla, hakikatle bağdaşır bir yanı olmadığını sadece biz mi düşünüyoruz? Toprağını, yurdunu, yuvasını ve insanını savunan Hamas’a terör örgütü demek Netenyahu’ya vekâlet etmek, Siyonizm’in değirmenine su taşımak, cinayetleri onaylamak demektir. Hamas’a terör örgütü demek, katledilen bebeklere, kafese ve kuşatmaya alınan Gazze’ye sırt dönmek demektir" demişti.

AA'nın haberine göre, Hamas'tan, konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Bahçeli'nin, Filistin halkının İsrail işgaline karşı direnişini destekleyen, Hamas'ı ve Filistin direnişini terör örgütü olarak tanımlamayı reddeden tutumundan" övgüyle söz edildi.

Bahçeli'nin "bu ilkeli ve kıymetli tutumunun, asil Türk halkının, Filistin halkının kurtuluş ve bağımsızlık arayışına verdiği destek konusundaki özgün tutumunun bir uzantısı olduğu" vurgulandı.

Ne olmuştu? 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CNN International'a konuştu. Yerel seçimlerde AKP'nin mağlubiyetinin öncelikli nedenlerinin kibir ve otoriterleşme olduğunu belirten İmamoğlu, 2028'deki yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri için olası adaylık senaryolarını da değerlendirdi. İmamoğlu, Hamas'ı için yaptığı açıklamada ise, "Hamas tabii bizim çok üzüldüğümüz bir saldırıyı İsrail’de yaptı. Ve bu terör uygulamalarını yapan, insanları topluca öldüren her türlü yapı bizim nezdimizde terör örgütüdür" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - İmamoğlu, CNN International'a konuştu: Hamas terör örgütüdür

İmamoğlu'na sert tepki gösteren MHP lideri Bahçeli ise partisinin grup toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

"İstanbul Belediye Başkanı’nın Hamas’a terör örgütü yaftası vurmasının akılla, izanla, vicdanla, hakikatle bağdaşır bir yanı olmadığını sadece biz mi düşünüyoruz? Siyasetin Jetgilleri neredesiniz? Niye konuşmuyor, neden üç maymunu oynuyorsunuz? Yoksa gizli saklı ilişkileriniz deşifre olur diye mi ürküyorsunuz? Toprağını, yurdunu, yuvasını ve insanını savunan Hamas’a terör örgütü demek Netenyahu’ya vekâlet etmek, Siyonizm’in değirmenine su taşımak, cinayetleri onaylamak demektir. Hamas’a terör örgütü demek, katledilen bebeklere, kafese ve kuşatmaya alınan Gazze’ye sırt dönmek demektir. Ne utanç verici bir durumdur ki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı küresel emperyalizmin eli ve vicdanı kanlı yüzlerine 'alın beni tepe tepe kullanın' mesajı vermiş, 'her emrinize, her telkininize, her tavize' amadeyim çağrısı yapmıştır. DEM’lenenlerin, PKK ittifakıyla gelecek planlayanların, günü geldiğinde nasıl maskaraya döneceğini, milli ve manevi değerlere şaşı bakmalarının nasıl ağır sonuçları olacağını aziz milletimiz bizzat gösterecektir."

Hamas'tan "Kuvayı Milliye" benzetmesi için Erdoğan'a teşekkür

İmamoğlu'nun bu konuşmasının aksine, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk grup toplantısında (17 Nisan) Hamas'ı Kuvayı Milliye'ye benzeterek, "Türkiye'deki Kuvayı Milliye ne ise Hamas da işte odur. Bunu söylemenin de bir bedeli olduğunun farkındayız. Hakkı ve hakikati haykırmanın zor olduğunu biliyoruz, tüm dünya idrak etsin. Saldırılarınıza, algı oyunlarınıza boyun eğmeyeceğiz" demişti. Hamas, Erdoğan'ın açıklamasını "büyük beğeniyle" karşıladıklarını bildirmişti. Erdoğan, 26 Nisan'da Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı'nda yaptığı konuşmada da, "Biz işgalcilere karşı vatanlarını savunan Hamas’lı kardeşlerimizi Filistin’in ‘Kuvayı Milliye’si olarak görmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Hamas'a Kuvayı Milliye benzetmesi: Bunu söylemenin bedeli olduğunu farkındayız

TIKLAYIN - Hamas, Erdoğan'ın kendilerini Kuvayı Milliye'yle kıyaslamasını "büyük beğeniyle" karşıladı: "Gurur duyduk"

TIKLAYIN - Erdoğan: Hamaslı kardeşlerimizi Filistin'in Kuvay-ı Milliyesi olarak görmeye devam edeceğiz