Dünya Basınında Bugün

Hamas liderinin öldürülmesi strateji değişikliğine işaret ediyor, Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor | Dünya Basınında Bugün

04 Ocak 2024 09:25

T24 Dış Haberler

Britanya, ABD ve diğer on ülke, Yemen'deki İran destekli Husi isyancılara Kızıldeniz'deki "son derece istikrarsızlaştırıcı" saldırılarını durdurmaları çağrısında bulundu. Britanya'da genç doktorların liderleri, NHS tarihindeki en uzun iş bırakma eyleminin ardından daha fazla grev yapmaya hazır oldukları konusunda uyarıda bulunurken, sağlık şefleri bu haftaki eylemin tek başına Britanya'daki sağlık hizmetlerini bahara kadar felce uğratabileceğini söyledi. Salı günü insansız hava aracından atılan bir çift füzenin Beyrut'un güneyindeki bir apartmana çarparak üst düzey bir militan lideri ve yardımcılarını öldürmesi, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta bir değişime işaret ediyor gibi görünüyor. İranlı komutan Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde gömülü olduğu mezarlık yakınlarında düzenlenen bir terör saldırısında yaklaşık 100 kişi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı. İran, mezarlık saldırısına gerekçe olarak İsrail karşıtlığını gösterse de Washington, İsrail'in olaya karıştığına inanmak için hiçbir neden olmadığını ve ABD'nin olaya karıştığı yönündeki iddiaların "gülünç" olduğunu söyledi.

4 Ocak 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya'dan Kızıldeniz'deki saldırıları durdurma çağrısı

Britanya, ABD ve diğer on ülke, Yemen'deki İran destekli Husi isyancılara Kızıldeniz'deki "son derece istikrarsızlaştırıcı" saldırılarını durdurmalarını ya da bölgedeki gerilimin keskin bir şekilde artmasıyla birlikte "sonuçların sorumluluğunu üstlenmelerini" söyledi.


The Guardian | Grevdeki doktorlar Başbakan üzerindeki baskıyı artırıyor

Britanya'da genç doktorların liderleri, NHS tarihindeki en uzun iş bırakma eyleminin ardından daha fazla grev yapmaya hazır oldukları konusunda uyarıda bulunurken, sağlık şefleri bu haftaki eylemin tek başına Britanya'daki sağlık hizmetlerini bahara kadar felce uğratabileceğini söyledi.

Uyarılar, Rishi Sunak'ı NHS bekleme sürelerini azaltma vaadi nedeniyle yeni bir baskıyla karşı karşıya bırakıyor. Resmi rakamlar, Sunak'ın tam bir yıl önce verdiği sözün ardından listenin azalmak yerine arttığını ve 500 bin kişi arttığını ortaya koyuyor.


The Washington Post | Hamas liderinin öldürülmesi strateji değişikliğine işaret ediyor

Salı günü insansız hava aracından atılan bir çift füzenin Beyrut'un güneyindeki bir apartmana çarparak üst düzey bir militan lideri ve yardımcılarını öldürmesi, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta bir değişime işaret ediyor gibi görünüyor. 

Çatışmalar dördüncü ayına girerken İsrail, Gazze'deki askerlerini ilk kez geri çekmeye başlarken bile Lübnan sınırı boyunca daha geniş bir savaşı göze alarak bu tehdidini yerine getirmiş görünüyor.


Al Arabiya | Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarındaki terör saldırısında 100'e yakın kişi öldü

İranlı komutan Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde gömülü olduğu mezarlık yakınlarında düzenlenen bir terör saldırısında yaklaşık 100 kişi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı.

İran haber ajansları, Süleymani'nin öldürülmesinin dördüncü yıldönümünü anmak üzere memleketinde toplanan kalabalığın katıldığı bir tören sırasında art arda iki patlamanın meydana geldiğini bildirdi.


Bloomberg | İran'daki ölümcül patlamalar ve ABD'nin uyarıları Ortadoğu'da gerilimi tırmandırıyor

İran, mezarlık saldırısına gerekçe olarak İsrail karşıtlığını gösterse de Washington, İsrail'in olaya karıştığına inanmak için hiçbir neden olmadığını ve ABD'nin olaya karıştığı yönündeki iddiaların "gülünç" olduğunu söyledi. ABD hükümetinin analizine aşina olan iki kişiye göre, ABD'nin ilk varsayımı İslam Devleti ya da bağlantılı bir militan grubun sorumlu olduğu yönündeydi. İsrail Dışişleri Bakanlığı patlamalarla ilgili yorum yapmayacağını açıkladı.