Dünya Basınında Bugün

Hamas liderinden intihar saldırılarını yeniden başlatma emri; Ukrayna, Kırım'ın en büyük petrol deposunu vurdu | Dünya Basınında Bugün

09 Ekim 2024 09:24

T24 Dış Haberler

The Wall Street Journal'ın haberine göre Hamas lideri Yahya Sinwar intihar saldırılarını yeniden başlatma emri vererek "İsrail'in iradesini kıracağını" söyledi. Göç, Britanya'da son 50 yılın en büyük nüfus artışını tetiklerken, Ukrayna Kırım'ın en büyük petrol deposunu vurdu. Kuzey Kore Ordusu, Güney Kore'ye giden kara ve demir yolu bağlantılarının tamamını kestiğini duyurdu. 

9 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Wall Street Journal | Hamas liderinden intihar saldırılarını yeniden başlatma emri

Hamas lideri Yahya Sinwar, öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine geçmesinin ardından İsrail’de intihar saldırılarını yeniden başlatma emri verdi. Emrin, Tel Aviv’deki başarısız bir intihar bombalamasından kısa bir süre önce verildiği belirtilirken, bazı üst düzey Hamas üyelerinin karar hakkında çekinceleri olduğu bildirildi. Sinwar, geçen ay el yazısıyla yazdığı mektubunda Hamas’ın “İsrail’in iradesini kırmak” ve Yahudi devletinin çöküşünün yolunu açmak için uzun süreli bir yıpratma savaşına hazır olduğunu söyledi.

The Times | Göç, Britanya’da son 50 yılın en büyük nüfus artışını tetikliyor

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Britanya’da göç kaynaklı son 50 yılın en büyük nüfus artışının yaşandığını belirtti. Doğumlardan daha fazla sayıda ölümün gerçekleştiğini ifade eden ONS, 1971 yılından itibaren derlenen veriler incelendiğinde göç yoluyla Britanya’ya ulaşan insanlarla birlikte bir nüfus patlaması yaşandığını açıkladı. 1,6 milyon göçmenin ülkeye çalışma vizesiyle geldiği belirtilirken, Ukrayna başta olmak üzere çeşitli savaş bölgelerinden gelen 75 binden fazla kişiye kalma izni verildi. Aynı dönemde, 40 bine yakın mültecinin küçük teknelerle tehlikeli rotalar kullanarak ülkeye geldiği tespit edildi.

The Moscow Times | Ukrayna Kırım'ın en büyük petrol deposunu vurdu, binden fazla kişi tahliye edildi 

Ukrayna'nın Kırım'ın Feodosia kentinde bulunan büyük bir petrol terminaline düzenlediği saldırıda çıkan yangının ardından binden fazla kişi tahliye edildi. Rus yetkililer herhangi bir can kaybının olmadığını ifade ederken, Feodosia'nın Moskova destekli Belediye Başkanı Igor Tkachenko, "Acil durum bölgesinin yakınında yaşayan insanların güvenliğini sağlamak için bin 47 kişi geçici konaklama merkezlerine tahliye edildi" açıklamasında bulundu. Tkachenko, Telegram'da yaptığı açıklamada, tahliye edilenlerin kayıt altına alındıktan ve sağlık muayenelerinden geçtikten sonra otellere ve pansiyonlara yerleştirildiğini belirtti. Yangını söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. 

Al Arabiya | Kuzey Kore Ordusu, Güney Kore'ye giden kara ve demir yolu bağlantılarını tamamen kesiyor

Kuzey Kore ordusu, Çarşamba gününden itibaren Güney Kore'ye bağlanan kara ve demiryollarını tamamen kapatacağını ve sınırın kendi tarafındaki bölgeleri güçlendireceğini duyurdu. Kuzey Kore Halk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, bu adımın, "değişmeyen baş düşman devlet” olarak tanımladığı Güney Kore'de düzenlenen askeri manevralara ve ABD'nin stratejik nükleer varlıklarının bölgeye sık sık yaptığı ziyaretlere yanıt olarak geldiğini belirtildi.