Dünya Basınında Bugün

Hamas lideri Sinvar öldürüldü; hem İsrail hem de ABD, Gazze'de "ertesi günü" görüyor | Dünya Basınında Bugün

18 Ekim 2024 09:50

T24 Dış Haberler

IDF, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü duyurdu. Sinvar'ın İsrail güçleri tarafından öldürülmesi, Gazze'deki savaşı tetikleyen 7 Ekim saldırılarının beyninin bir yıldır süren kovalamacasını sona erdirdi. Sinvar'ın yeraltında saklandığı ve etrafının rehinelerle çevrili olduğu düşünülüyordu. Oysa yarı yıkık bir binanın üst katında, İsrail'in en çok aranan adamını bulduklarından habersiz tank ateşi açan acemi askerler tarafından bulundu. Sinvar'ın ölümü İsrail'in zafer ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı sonlandırması için bir fırsat yaratıyor ancak Başbakan Binyamin Netanyahu şimdilik seçeneklerini açık tutuyor. İsrailli ve Filistinli analistlere göre Sinvar'ın öldürülmesi, hem İsrail'e hem de Hamas'a tutumlarını yumuşatmak için bir "bahane" verdiğinden, Gazze'de ateşkese giden yol biraz daha ulaşılabilir görünüyor. ABD Başkanı Joe Biden, Sinvar'ın ölümünün Gazze'de bir “ertesi gün”, savaşın siyasi çözümü ve “hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek” için bir fırsat olduğunu söyledi.

The Guardian | Hamas saldırılarının beyni, IDF askerleri tarafından öldürüldü

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail güçleri tarafından öldürülmesi, Gazze'deki savaşı tetikleyen 7 Ekim saldırılarının beyninin bir yıldır süren kovalamacasını sona erdirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, dün dünyanın dört bir yanındaki mevkidaşlarına gönderdiği bir mesajla haberleri doğruladı.

IDF, Katz'ın açıklamasının İsrail medyasında yer almasından hemen sonra Sinvar'ın "ortadan kaldırıldığını" açıkladı.


The Times | Şans eseri öldürüldü

Sinvar'ın yeraltında saklandığı ve etrafının rehinelerle çevrili olduğu düşünülüyordu. Oysa yarı yıkık bir binanın üst katında, İsrail'in en çok aranan adamını bulduklarından habersiz tank ateşi açan acemi askerler tarafından bulundu.

Bombardıman sonrasını incelemek için bir insansız hava aracı kullanan askerler, Sinwar'ı ölüler arasında tanıdı ve cesedini çıkardı.


The Wall Street Journal |  Netanyahu'nun seçenekleri: Savaşı bitirmek ya da mücadeleye devam etmek

Sinvar'ın ölümü İsrail'in zafer ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı sonlandırması için bir fırsat yaratıyor ancak Başbakan Binyamin Netanyahu şimdilik seçeneklerini açık tutuyor.

Netanyahu televizyonda yaptığı bir konuşmada savaşın bitmediğini ilan etti ve "Sinvar'ın kafa derisini Gazze'deki amansız askeri baskı politikasının haklılığı olarak görüp devam edebileceğini" ima etti.

Ancak konuşmasında İsrail'in odağını Hamas'tan geriye kalanları yok etmekten Gazze'de hala tutulan 101 İsrailli rehineyi eve getirmeye kaydırabileceğine dair ipuçları da vardı.


The New York Times | Sinvar'ın ölümü Gazze'de tıkanan ateşkes görüşmelerinin kilidini açabilir

Bir yılı aşkın bir süredir Hamas lideri Sinvar'ın kaderi Gazze'deki savaşın kaderiyle iç içe geçmiş görünüyordu.

İsrailli ve Filistinli analistlere göre Sinvar'ın öldürülmesi, hem İsrail'e hem de Hamas'a tutumlarını yumuşatmak için bir "bahane" verdiğinden, Gazze'de bir tür ateşkese giden yol biraz daha ulaşılabilir görünüyor.


The Washington Post | ABD bölgede “daha iyi bir gelecek” ve savaşı sona erdirmek için bir açılım öngörüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Sinvar'ın ölümünün Gazze'de bir “ertesi gün”, savaşın siyasi çözümü ve “hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek” için bir fırsat olduğunu söyledi.

Biden, Almanya'ya giderken yaptığı açıklamada, Sinvar'ın “tüm bu hedeflere ulaşmanın önünde aşılamaz bir engel olduğunu” söyledi ve "Bu engel artık mevcut değil” dedi.