Dünya

Hamas'ın Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiği ateşkes ve rehine değişimi teklifinde neler var?

Hamas, İsrail'le ateşkes ve rehine değişimi anlaşmasına ilişkin teklifi Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiklerini dün duyurmuştu

15 Mart 2024 15:33

Reuters, Hamas'ın Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiği İsrail'le ateşkes ve rehine değişimi teklifinin ayrıntılarını paylaştı. Buna göre Hamas, yaklaşık 1000 Filistinli karşılığında İsrailli kadın askerlerin ve çocuk rehinelerin serbest bırakılacağını bildirdi.

Hamas, İsrail'le ateşkes ve rehine değişimi anlaşmasına ilişkin teklifi Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiklerini dün duyurdu.

Teklifin detaylarını paylaşan Reuters, Hamas'ın 700 ile bin arasında Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını istediğini bildirdi. Habere göre Hamas bunun karşılığında bir grup İsrailli kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehineyi serbest bırakmayı teklif etti.

Teklifte, salınması istenen Filistinliler arasında ömür boyu hapis cezası verilen 100 mahkûmun olduğu da görüldü. Anlaşma sağlanırsa İsrailli kadın askerlerin de serbest bırakılacağı öğrenildi.

Hamas'ın, rehine ve mahkum takasının ilk turundan sonra kalıcı ateşkesin tarihini belirlemek istediği kaydedildi. Teklifte İsrail'in Gazze'den çekilme tarihinin ilk tur tamamlandıktan sonra belirlenmesi de var.

Hamas, rehine ve mahkum takasının ikinci turunda iki tarafın da gözaltındaki bütün kişileri serbest bırakmasını istedi.

Netanyahu: Akıl dışı

Hamas, "uzlaşma için gerekli gördüğü ilke ve temellere dayanan kapsamlı bir teklifi" Mısır ve Katar'a sunduklarını bildirmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamadaysa Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, arabuluculara sunduğu yeni ateşkes ve esir takası anlaşması teklifinde Hamas'ın "akıl dışı tekliflerinde ısrarcı olduğunu" ifade ettiği belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun, savaş kabinesine anlaşmaya ilişkin bir güncelleme sunacağı ve bunun cuma günü değerlendirmeye alınacağı kaydedildi.

Müzakereler dolaylı yoldan sürüyor

İsrail'le Hamas arasında, esir takası mutabakatı kapsamında Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Şubat'ta toplantı yapılmıştı. Daha sonra bu müzakereler Fransa'nın başkenti Paris'te devam etmişti.

Paris müzakereleri, Mossad Başkanı David Barnea başkanlığındaki İsrail heyeti, CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kemal ve Hamas heyetinin katılımıyla 24 Şubat'ta sonlanmıştı.

İsrail savaş kabinesi, müzakerelere devam edilmesi için Katar'ın başkenti Doha'ya "düşük seviyeli bir heyet gönderilmesini" kararlaştırmıştı.

Buna karşın Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentine saldırı ve buradaki sivillerin tahliye planlarını onaylamak için hafta başı kabineyi toplayacağını belirtmişti.

Mısır basını, 3 Mart'ta Kahire'de Mısır, Katar, Hamas ve ABD'nin katılımıyla müzakerelerin başladığını duyurmuştu.