Dünya

Hamas bazı taleplerinden vazgeçti; Gazze'de ateşkes için umutlar yeşerdi

İsrailli müzakerecilerin görüşmeler için bugün Katar'da olması bekleniyor

17 Mart 2024 12:31

T24 Dış Haberler

Gazze'ye saldırıları en azından geçici olarak durdurmak için birçok ülkenin yoğun girişimleri sürerken, Hamas'ın geçen günlerde bazı ateşkes talebinden vazgeçmesiyle İsrailli müzakerecilerin bugün Katar'a gitmesi bekleniyor. 

Hamas, geçen günlerde Ramazan ayı gerekçesiyle yaptığı protesto çağrılarının karşılıksız kalması nedeniyle hayal kırıklığına uğrarken, Filistin Yönetimi'nin kendilerine danışmadan yeni bir başbakan atamasına öfkelendi. Ayrıca Hamas'ın önemli bir komutanının Gazze'ye yapılan İsrail hava saldırılarında öldüğü iddia ediliyor. 

Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine saldırıyı onayladığını açıklamıştı. İsrail'in "Hamas'ın son kalesi" olarak nitelediği Refah'a yapılacak bir karadan saldırının büyük bir insani trajediye sebep olmasından korkuluyor, çünkü şehir çoğu yerinden olmuş bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. 

The Guardian, Gazze'de ölü sayısının artmasına karşı dile getirilen uluslararası öfkeye rağmen müzakerelerde Hamas'ın elini zayıflattığını ifade etti. Gazze Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının çoğu kadın ve çocuk 31 bin 490'a ulaştığını ifade etti. 

Britanya merkezli gazeteye konuşan kaynaklara göre Hamas, halkın tepkisini çekmemek için "büyük bir zafer elde etmiş gibi görünmeleri" gerektiğine inanıyor. 

Bir kaynak, "Hamas, halkın yanında olduklarını göstermek zorunda olduklarını biliyor" dedi.

Hamas, 40 ila 100 İsrailli rehine karşılığında İsrail'in 500 ile bin Filistinli tutukluyu serbest bırakmasını istemeye devam etse de, kalıcı ateşkes talebinden vazgeçti. Kaynaklara göre Hamas, 40 günlük bir geçici ateşkesi kabul etmeye hazır.