Dünya

Hamas, ABD'nin rehine anlaşması önerisini, sunulmasından 16 gün sonra kabul etti

İsrail'in müzakere ekibinden isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kaynak, anlaşmaya varılması için gerçek bir şans olduğunu söyledi

06 Temmuz 2024 11:04

T24 Dış Haberler

Hamas, Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ilk aşamasından 16 gün sonra, aralarında asker ve erkeklerin de bulunduğu İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için görüşmelere başlanması yönündeki ABD önerisini kabul etti.

Hamas'tan üst düzey bir kaynağın verdiği bilgiye göre grubun İsrail'in anlaşmayı imzalamadan önce kalıcı bir ateşkes taahhüdünde bulunması talebinden vazgeçtiğini ve altı haftalık ilk aşama boyunca müzakerelerin bu yönde ilerlemesine izin vereceğini söyledi.

Uluslararası arabuluculukla yürütülen barış çabalarına yakın bir Filistinli yetkili, teklifin İsrail tarafından kabul edilmesi halinde bir çerçeve anlaşmasına yol açabileceğini ve İsrail ile Hamas arasında Gazze'de dokuz aydır devam eden savaşı sona erdireceğini aktardı. 

İsrail'in müzakere ekibinden isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kaynak, anlaşmaya varılması için gerçek bir şans olduğunu söyledi. Bu durum Gazze'de dokuz aydır devam eden savaşta İsrail'in Hamas'ın öne sürdüğü koşulların kabul edilemez olduğunu söylediği geçmiş örneklerle tezat oluşturuyor.

ABD, Kasım seçimleri öncesi anlaşmaya varmak istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden cuma günü yapılan açıklamada görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam edeceği belirtilmiş ve taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının devam ettiği vurgulanmıştı.

Hamas'tan bir kaynak yeni teklifin, anlaşmanın ikinci aşamasının uygulanması için dolaylı görüşmeler devam ettiği sürece arabulucuların geçici ateşkes, yardımların ulaştırılması ve İsrail askerlerinin geri çekilmesini garanti edeceğini söyledi.

Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik çabalar son birkaç gündür Washington, İsrail ve sürgündeki Hamas liderliğinin bulunduğu Doha'dan arabuluculuk çabalarına öncülük eden Katar arasında aktif mekik diplomasisiyle yoğunlaştı.

Bölgedeki bir kaynak ABD yönetiminin Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden önce bir anlaşma sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.