Ekonomi

Halkbank davasında kritik duruşma

08 Nisan 2021 11:00

Halkbank, pazartesi günü New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde yapılacak duruşmada üç hakimin karşısına çıkacak. Duruşmada, Halkbank’ın ‘’Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’’ kapsamında yargılanamayacağıyla ilgili itirazı konusunda tarafların görüşleri dinlenecek.

Amerikanın Sesi Radyosu’ndan Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Üst mahkeme hakimleri, Halkbank’ın avukatları ve New York Güney Bölgesi savcılarının karşılıklı argümanlarını dinleyecek, gerektiğinde soru soracak.

Halkbank’la ilgili dava sürecini Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut, üst mahkemenin Halkbank aleyhine bir karar vermesi halinde bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yeniden devam edeceğini ve alt mahkemedeki yargı sürecinde Halkbank’ın lehine bir kararın çıkmasının çok büyük bir sürpriz olacağını belirtti.

Akbulut, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla’nın yargılandığı bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, Halkbank’ın o dönemde henüz sanık olarak dava dosyasına girmemiş olsa da dolaylı yoldan suçlu ilan edildiğini belirtti. Akbulut, daha önceki süreçte Hakim Richard Berman’ın, ABD’nin İran’a yönelik ambargolarının Rıza Sarraf yönetiminde organize olarak delindiğini, bu suçların odak noktasında ise Halkbank’ın bulunduğunu ifade ettiğini hatırlattı.