Dünya

Hâkimden New York Güney Bölgesi Başsavcı Yardımcısı'na soru: Kutu kutu paralardan Hakan Atilla kazanç sağladı mı?

17 Aralık 2019 12:09

İran’a yönelik ABD yaptırımların delinmesi davasında yargılanıp hapis cezasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Halkbank eski müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın temyiz duruşması New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesinde yapıldı. Duruşmada hakim, "O kutu kutu paralardan Atilla herhangi bir kazanç sağladı mı?” diye sordu.

Mahkemenin kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

Hakan Atilla’nın temyiz duruşmasında mahkeme heyeti tarafları dinledi. Duruşmada mahkeme heyeti başkanı Rosemary Pooler, New York Güney Bölgesi Başsavcı Yardımcısı Michael Lockerd’a Rıza Sarraf’ın nerede olduğunu ve neden cezasının verilmediğini sordu. Başsavcı yardımcısı hakimin sorusunu geçiştirerek Sarraf’ın hakkındaki suçlamaları kabul ettiği yönünde bir cevap verdi.

Hakim Rosemary Pooler, Hakan Atilla davasının çok ilginç olduğunu belirterek savcılığa,” O kutu kutu paralardan Atilla herhangi bir kazanç sağladı mı?” diye sordu. Savcı yardımcısı Lockerd, Atilla’nın çıkar için para almadığını belirtti.

Duruşmada Atilla’nın avukatı John Elwood davanın bozulmasıyla ilgili taleplerini sundu. Avukat Elwood, Atilla’nın ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC) yaptırımlarına tabi olmadığını, bu kapsamda yargılanamayacağını ve mahkemenin de yargı yetkisi bulunmadığını savundu.

Hakim Pooler, savcılığa Atilla’nın neden OFAC yaptırımları kapsamına girmeden yargılandığını sordu. Savcılık ise yaptırım yasasında yapılan bazı değişikliklerden sonra Atilla’nın işlediği suçun ceza kapsamı içine girdiğini belirtti.