Gündem

Hâkim karşısına çıkan yönetmen Kazım Öz suçlamaları reddetti

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılanan Öz hakkında 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor

01 Ekim 2019 14:04

Yönetmen Kazım Öz hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Hakkında 15 yıl hapis cezası talebiyle açılan davanın duruşmasına katılan yönetmen Kazım Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını belirterek, suçlamaları reddetti. Duruşma 4 Şubat tarihine ertelendi.

İddianamenin okuması ardından savunma yapan Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını ve Türkiye sinemasının ilk isimleri arasında yer aldığını söyledi. 10 filmin yönetmenliğini yaptığını hatırlatan Öz,  “Onlarca filmde ise kurgu ve yapımcısı olarak yer aldım. Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim. 20 yıl boyunca yaptığım filmler sadece Türkiye değil, uluslararası alanda yer aldı. Yaptığım filmlerde 42 ödül aldım. İddianamedeki ‘3 ay boyunca DBP siyaset akademisine’ katılmam mümkün değil. Diyarbakır’da bulunma sebebim sinema amaçlıdır. Hatta bahsi geçen dönemlerde yurt dışında sinemaya dair eğitim veriyordum. Ayrıca sinemanın, siyasetin gölgesinde yapılamayacağı görüşündeyim. Türkiye ve dünyada film yapmak istiyorum. Belki de bunu yaptığım için yargılanıyorum. Yine Sakine Cansız'ın cenazesine katılmam da örgüt talimatı ile olduğu belirtiliyor. Katılmıyorum. Sakine Cansız'ın cenazesine katıldım. Çünkü çözüm sürecinin baltalanmak istediği bir dönemde 3 Kürt kadın siyasetçi öldürüldü. Çözüm süreci ve barışı destekleyen biri olarak cenazeye katıldım. Bahsi geçen iddiaları kabul etmiyorum" dedi.
 

"Deliller hukuka uygun bir şekilde ortaya konulmalı"

Avukatlar ise iddianamedeki iddialarla ilgili "Örgüt üyeliği"ne sebep olacak hiç bir somut delilin olmadığını, söz konusu delillerin de yok hükmünde olduğu belirtilerek, delilerin hukuka uygun bir şekilde ortaya konulması  gerektiğinin altını çizdi. Avukatlar, müvekkilinin adli kontrolünün kaldırılması ve beraatını istedi. 

4 Şubat'a ertelendi

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için adli kontrol uygulamasının devamına karar vererek duruşmayı 4 Şubat 2020’ye ertelendi. (MA)