Dünya

Hafter yanlısı Libya Temsilciler Meclisi'nden Mısır ordusuna 'askeri müdahale' daveti

"İşgalcileri kovmamız, Libya'nın birliğini ve kaynaklarını koruyor"

15 Temmuz 2020 18:17

Libya'nın doğusundaki güçlerin lideri general Halife Hafter'i destekleyen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Mısır Silahlı Kuvvetleri'ne "ihtiyaç duyulması halinde" Libya'ya askeri müdahale hakkı verdiğini duyurdu.

Uluslararası tanınırlığı bulunmayan Temsilciler Meclisi'nden yapılan açıklamada, "Libya ve Mısır'ın ortak çabaları, istilacı işgalcinin yenilgisini sağlayacak, ortak ulusal güvenliğimizi koruyacak, ülkemizin ve bölgemizin güvenliği ve istikrarını sağlayacaktır" ifadesine yer verildi.

Euronews'in haberine göre, açıklamanın devamında, "Yakın bir tehlikenin uluslarımızı tehdit ettiğini algıladığında, Mısır Silahlı Kuvvetleri, Libya ve Mısır'ın ulusal güvenliklerini korumak için müdahale edebilir" denildi.

"İşgalcileri kovmamız, Libya'nın birliğini ve kaynaklarını koruyor"

"İşgalcileri kovmamız, Libya'nın sömürgecilere karşı egemenliğini, birliğini ve kaynaklarını koruyor" cümlesinin yer aldığı açıklamada, Tobruk merkezli Temsilcileri Meclisi'nin, Libya halkının meşru ve seçilmiş tek temsilcisi olduğu ve özgür iradelerini temsil ettiği belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi, haziran ayında yaptığı açıklamada, Mısır ordusunun ulusal güvenliği korumak için ülke içinde veya dışında olası bir görevi yerine getirmeye hazır olması talimatı vermişti.

Temsilciler Meclisi bugünkü açıklamasında, Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale imasında bulunduğu açıklamasını memnuniyetle karşılandığını da bildirdi.