Dünya

Hafter'in destekçileri BAE ve Mısır, 'Kahire Bildirgesi' konusunda ısrarcı

11 Haziran 2020 07:10

Libya'da Birlemiş Milletler ve Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükûmeti güçlerince ağır yenilgilere uğratılan ülkenin doğusundaki Ulusal Ordu'nun lideri darbeci Halife Hafter'in destekçileri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, "Kahire Bildirgesi" adı altında siyasi çözüm çağrısını yineledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) resmi haber ajansı WAM'da yer alan açıklamaya göre, BAE Dışişleri ve Uluslararası İlişkiler Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Libya'daki son durumu ele alındı. 

Açıklamada, her iki bakanın da Libya'nın tümünde ivedi bir şekilde ateşkesin uygulanması ve siyasi sürecin başlatılması için Berlin Konferansı ve ardından gelen Kahire Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler gözetiminde yürürülüğe konulmasına vurgu yaptığı ifade edildi.

BAE ve Mısırlı bakanlar, Libya'daki çatışmanın sona erdirilmesi ve istikrara kavuşmasında siyasi çözümün tek yol olduğu çağrısında bulundu.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, 8 Haziran'da Kahire Bildirgesi'ne vurgu yaparak yine Libya için siyasi çözüm çağrısı yapmıştı.

Libya ordusunun son dönemde Hafter'e bağlı milislere karşı peş peşe ve önemli başarılar elde etmesinin ardından Hafter ve müttefikleri 6 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanmıştı.

Yapılan görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Akile Salih, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, 8 Haziran itibarıyla Libya genelinde ateşkes öngören "Kahire Bildirgesi" isimli bir duyuru yapmıştı.

Rusya, Fransa, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden "Kahire Bildirgesi" isimli girişime destek açıklamaları gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Hürriyet'yen Abdülkadir Selvi'ye yaptığı açıklamalarda, "Kahire’deki ateşkes çabası ölü doğmuştur. Bir ateşkes imzalanacaksa herkesin bir araya geldiği, Moskova gibi, Berlin gibi platformlarda hep birlikte yapılmalıydı. İki tarafın da kabul ettiği ateşkes kalıcı olur. Ama Hafter hiçbir zaman buna yaklaşmadı. Kahire’de Ulusal Mutabakat Hükümeti yok, diğer ülkeler yok" demişti.