Gündem

HaberTürk yazarı Sarıkaya: Soçi’de 3 madde müzakere edilecek

22 Ekim 2019 10:08

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yapacağı görüşmede 3 maddenin müzakere edileceğini söyledi. Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı ve Suriye gündemi ile toplanacak. 

Sarıkaya’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Soçi’de masada neler olacak denilirse…

Bunun için başta Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov olmak üzere dün Moskova yetkililerinden gelen açıklamalara bakmak yeterli.

Hemen hepsinin altını çizdiği üç nokta vardı.

1-   Türkiye’nin sınır kaygılarını anlıyoruz. Bunun Ankara’nın da rahat edeceği bir formülle giderilmesi gerekir.

2-   Ankara ile Şam, Adana Anlaşması kapsamında yardımcı rol oynamaya ve doğrudan temasların sağlanmasını teşvike hazırız. Taraflar Adana Anlaşmasını değiştirmek isterse, biz bu hususu destekleriz.

3-   Suriye topraklarında yasa dışı silahlı örgütlerin bulunmaması için tüm Kürt yapılanmalarının Suriye Anayasasında ve yasalarında yer alması gerekir. Bunun için Kürtler ile Şam arasındaki diyaloğun sağlanması için iki taraf da Rusya’nın bu konuda yardımcı olmasına ilgi gösterdi.

Açıklamalar oldukça net…

Ankara ile Şam arasında görüşmeleri başlatarak bir zemin kazanırken, Adana Anlaşması’nı içine PYD’yi de koyarak yeni bir mutabakat metnine bağlayıp, sağlam zemine oturması için bastırıyor”

Yazının devamı için tıklayın