Gündem

HaberTürk yazarı Karaca: Erdoğan'ın konuşma metninde "sürtük" ifadesi yok

"Böyle bir üslup yok, olamaz"

06 Haziran 2022 13:01

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemcileri için kullandığı "sürtük" ifadesini eleştirirken, "kulaklarımın yanmasına neden oldu" dedi. Karaca, edindiği bilgilere göre "sürtük" ifadesinin Erdoğan'ın konuşma metninde yer almadığını söyledi. 

"Gezi’nin darbe girişimi olduğuna, Gezi’ye katılan herkesin terörist olduğuna inanmıyorum, erkeklerinin çürük, kadınlarının sürtük olduğu gibi ifadeler ise kulaklarımın yanmasına neden oldu" diye yazan Karaca, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkeyi yöneten akıl her ağzına geleni söyleyebilir mi? Nerede görülmüş bu? Böyle bir üslup yok, olamaz. Çürüğü bilmem, sürtük kelimesi bizatihi kadınları ilgilendirdiği için korkunç. 

Kelimenin prompterda yazdığı haberleri yapıldı ama bu doğru değil. Beştepe’den ve sağlam kaynaklardan edindiğim bilgiye göre konuşma metninde öyle bir ifade yok. Cumhurbaşkanı'nın metnin dışına çıktığı anlardan biri daha söz konusu. Tabii bu neyi değiştirir bilmiyorum. 'Biraz da ‘çevresi iyi kendisi kötü’ diye takılalım' diyecek olanlar varsa, bakın onların işine yarayabilir. 

Sözün özü birkaç gün 'Acaba ben bu kelimeyi, çok gezen, eve girmeyenleri ifade etmek için kullandım' diye bir yumuşatma açıklaması gelir mi, diye bekledim. Yok, gelmedi. Bilakis Cumhurbaşkanı kelimenin arkasında durdu. Gezi hakkındaki olumsuz kanaatimi girişte belirttim. Ama kendimi kandıramam. Gezi’nin özellikle başlangıç safhasına, yani gitarlı müzikli şiirli şarkılı kısmına geçerken uğrayan genç kızlar, öğrenciler, anneler de gitti. Burası torunumun oynayabildiği tek alan diyen bir yaşlı teyze vardı mesela.

Başörtülü kadınlar da vardı. AK Parti’yi epey desteklemiş, mütedeyyin camiayı etkilemiş yazar düşünür kimselerin kızları da vardı. (İktisatçı düşünür Mustafa Özel ne diyordur acaba bu işe?)

Kaldı ki, 'Evet burası park olarak kalmalı, her yerde her istediğinizi yapamazsınız' itirazını ağzını bozmadan duvarlara küfür yazmadan ifade edenler de vardı. İşlerin feci bir noktaya gittiğini görünce meydandan ayrılan kimseler de vardı. Hepsi mi sürtük oldu şimdi? Günlerdir düşünüyorum ve kulaklarıma inanamıyorum."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Erdoğan ‘sürtük’ü prompterdan mı okudu?