Gündem

Güvercini kurtarırken iki kolunu kaybetmişti: Kanatlarım kırıldı ama pişman değilim

"Direğe asılı olan bir kuş görsem yine kurtarırım"

02 Kasım 2017 10:45

Ağrı’da bir güvercini kurtarırken elektrik akımına kapılıp iki kolunu kaybeden 17 yaşındaki çoban Ramazan Taşdemir, “Onu kurtarmaya çalışırken kanatlanıp uçtu. Ama benim kanatlarım kırıldı” diyor. Pişman olmadığını söyleyen Taşdemir, "Hayvanlara karşı vicdanlı olmak lazım. İyileştikten sonra direğe asılı olan bir kuş görsem yine kurtarırım" ifadesini kullanıyor.

Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu köyünde yaşayan Ramazan Demir (17), 8'inci sınıfı bitirdikten sonra okulu bırakarak çobanlık yapmaya başladı. 7 ay önce köylerine 3 kilometre uzaklıkta bulunan mezrada çobanlık yapmaya başlayan Taşdemir, kendisine emanet edilen 200’den fazla koyunu otlatıyordu. 20 koyun başına 1 kuzu ücret alan Taşdemir, 9 Ekim günü bir arkadaşıyla beraber sabah saatlerinde koyunları otlatmaya çıkardı. 

Köyden 2 kilometre uzaklıkta, elektrik direğinde bir güvercinin mahsur kaldığını fark eden Taşdemir, güvercini kurtarmak istedi. Ancak direğe tırmandıktan sonra elektrik akımına kapıldı. Taşdemir Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İlk müdahaleden sonra kollarındaki yanıklardan dolayı Ramazan’ın iki kolunun dirsek altından kesilmesine karar verildi.

"Kuşu öyle görünce dayanamadım"

Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre çobanlık yaptığı sırada mahsur kalan hayvanlara sık sık denk geldiğini söyleyen Taşdemir olay anını şöyle anlattı:

“Direkte gri bir güvercin mahsur kalmıştı. Orada kalsaydı ölecekti. Öyle hareketsiz görünce dayanamadım. Direğe tırmandıktan sonra güvercine elimi uzattım. Ama güvercin beni görünce korkup kanat çırpmaya başladı. Sonra bir şekilde demirlerden kurtuldu, uçup gitti. Ben kuşu kurtarmaya çalışırken sırtımdaki termos elektrik direğinde bulunan üst tellere temas etti. Elektriğin çarpmasıyla bilincimi kaybettim. Yaklaşık 2 saat direğe asılı kalmışım.” 

"Proteze uygun iş"

İki kolunu kaybetmesine rağmen yaptıklarından pişman olmadığını söyleyen Taşdemir, şöyle konuştu:

“Olayın yaşandığı gün çobanlıkta son günümdü. O gün sürüyü sahiplerine teslim edip köye gelecektim. İstanbul’da bir ablam var, yanına gidip çalışacaktım. Ama düşündüğüm gibi olmadı... O güvercin kanatlanıp uçtu. Ama ben elektrik akımına kapıldığım için kanatlarım kırıldı. Hayatımda yapmak istediğim çok şey vardı, ama hepsi gitti... Demek ki olacağı varmış. O güvercini kurtardığım için pişman değilim. Şimdi kimseye muhtaç olmadan hayatımı yaşayabilecek bir protez istiyorum. Çünkü insanın iki kolunun olmaması çok zor bir şey. Ben hâlâ korkuyorum. Bir şey olur da protez takılamaz diye endişeleniyorum. İyileştikten sonra proteze uygun bir iş ayarlanmasını istiyorum. Mesela hayvanlarla ilgili bir iş bulsam daha mutlu olurum.”

Bu ilk iyiliği değil

Taşdemir kendi durumunu bir kenara bırakıp hayvanlara vicdanlı davranılması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“İnsanın dili var, kendini ifade edebilir. Ama hayvanın dili yok. Mesela ben şu an kollarımın ağrıdığını söyleyebiliyorum. Ama bir hayvan canının yandığını söyleyemez. O yüzden hayvanlara karşı vicdanlı olmak lazım. Daha önce kayalıklar arasında sıkışan tavşan, sakatlanan tilki ve yuvasından düşen kartal yavrularını kurtardım. İyileştikten sonra direğe asılı olan bir kuş görsem yine kurtarırım. Ama bu kez daha dikkatli davranırım.”

Kol nakli yapılabilir

Taşdemir’in sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk:

“Ramazan’ın hayati fonksiyonlarında bir problem yok. Yaralar şu anda iyileşme sürecinde. Bundan sonra Ramazan’a minimum 3, maksimum 6 ayda protez takılacak. Sonrasında başvuru üzerine uygun donör bulunursa kol nakli de yapılabilir. Kol nakli için şu anda önümüzde bir engel yok. Ama ilk aşama protez. Öncelikle Ramazan’ın rehabilite edilmesi lazım. Şu an protez için erken. Sağlık Bakanlığı Ramazan’ın durumunu en baştan beri takip ediyor. Ramazan için gerekli olan her şey yapılacak.”