Taşerondan kadroya geçiş işlemleri 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle sonlandı. Diyarbakır’da DİSKİ ve belediyeler olmak üzere 700 kişinin üzerinde taşeron işçi kadroya alınmayı beklerken güvenlik arşiv araştırması gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçiler, “Suçum sabıkam varsa, polis ilgilenir. Çoğunun adli sicil kaydı yok. Bir suça karışmışsak neden işten çıkarıyorlar da içeri atmıyorlar” dedi.
Evrensle'den Fırat Topal'ın haberine göre, çıkarılan işçilerden Selahattin Üçdağ, işten çıkarılmaların kurum ve işveren arasında anlaşmalı bir şekilde gerçekleştiğini ifade ederek belediyede çalışanların %90’nın adli sicil kaydı dahi olmadığını söyledi. Üçdağ, “Şu ana kadar 4-5 defa güvenlik soruşturmasında geçtik, şimdi mi çıktı. Bizi bu şekilde KHK kapsamında işten çıkartıp, tazminat ve diğer haklarımızdan mahrum bırakmayı istediler. Çalışanların çoğunun bırak sabıkası, adli sicil kaydı yok. Bizi işten çıkardılar, en azından çıkış kodlarımızı değiştirsinler haklarımızdan yararlanalım. Bunun takipçisi olacağız, hukuki yollarda hakkımızı arayacağız. Belediyede çalışanların çoğunun ekonomik durumu yok, çoğu kiracı ve mağdur edildiler” dedi.
‘Sabıkamız yok'
2 yıldır belediye çalışan Serhat Süslü ise, sicilinin temiz olduğunu %45 engelli raporunun olmasına rağmen işten çıkarıldığını belirterek, “8 kişilik bir ailenin tek çalışanıydım. %45 engelli raporum var. Güvelik soruşturması diyorlar gerekçe, sabıkam yok. Gidiyoruz belediye diyor kaymakamlık, kaymakamlık diyor belediye sizi işten çıkarmış. Bizimle oyun oynuyorlar. Biz bir suça karışmışsak neden işten çıkarıyorlar da içeri atmıyorlar? Hem bu güne nasıl çalışabildik? diye sordu.
15 yıllık belediye çalışanı olan Rıfat Hayme de, haksız bir şekilde işten çıkartılıp mağdur edildiklerini ifade ederek, “Adaletli bir şey yapmadılar. Kendi aralarında anlaşıp bizi çıkardılar. Burada çalışanları hiçbir suçu yok. Suçum, sabıkam varsa bununla belediye değil polis, emniyet ilgilenir. Birçok kez soruşturmadan geçtik. Bizi KHK ile çıkarıp haklarımızdan etmek istiyorlar. Bu ülkede adalet varsa er ya da geç yerini bulacaktır” dedi.
Genel İş: İşten çıkarma ne hukuki ne adaletli
Diyarbakır'da kadroya geçmeyi bekleyen belediyeler bünyesinde çalışan 700’ün üzerinde taşeron işçinin işlerine son verilmesine ilişkin Genel İş Diyarbakır 2 No’lu Şubesi basın açıklaması yaptı. İşçilerinde destek verdiği açıklamada konuşan Şube Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu, söz konusu işçilerle ilgili herhangi bir suç ya da mahkumiyet kararının olmamasına rağmen Güvenlik Soruşturması adı altında bir işçi kıyımının yapıldığını söyledi.
‘Karar yeniden gözden geçirilsin'
Yaşanan bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden Eroğlu, işçilerin bu şekilde işten çıkarılmasının toplumsal huzura, barışa hizmet etmediğinin yanı sıra sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi. Eroğlu, şunları söyledi: “Söz konusu işçi kardeşlerimizle ilgili ortada herhangi bir suç ya da mahkemelerin verdiği mahkumiyet kararı yoktur. Şayet varsa bir suçlama, bunun kararını vermesi gereken mahkemelerdir. Sadece istihbari bilgilere dayanarak yüzlerce işçinin işten çıkarılması ne hukuki, ne adaletli, ne de vicdanidir. Hukukta ‘Suçun şahsiliği’ ilkesi vardır. Suç fiili kişiyi bağlar herhangi bir akrabasının hukuki bir durumu varsa ya da bir örgütle bağlantısı iltisakının olması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. Yetkililerden bir an önce işçiler hakkında kararı gözden geçirilmesini ve işlerine tekrar dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.”