Gürcistan'da yapılan arkeolojik kazılarda, 1.8 milyon yıllık bir diş bulundu. Erken bir insan türüne ait dişi bulan arkeologlar; bölgenin, Afrika dışındaki ilk insan yerleşimlerinden biri olabileceğini aktardı.
The Hindu gazetesinde yer alan habere göre; diş, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in yaklaşık 100 kilometre güneybatısındaki Orozmani köyü yakınlarında, 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başında 1.8 milyon yıllık insan kafataslarının bulunduğu Dmanisi yakınlarında bulundu.
Daha önce de Dmanisi'de 1.8 milyon yıllık olduğu tahmin edilen insan kafatasları bulunmuştu. Afrika dışında dünyanın herhangi bir yerinde yapılan en eski keşif olarak kayıtlara geçen Dmanisi'deki bulgular, bilim insanlarının erken insan evrimi ve göç kalıpları hakkındaki anlayışlarını değiştiren bir keşifti.
Dmanisi'den yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan insan dişi; dağlık güney Kafkasya bölgesinin, muhtemelen Afrika'dan göç ettikten sonra ilk insanların yerleştiği ilk yerlerden biri olduğuna dair daha fazla kanıt sağlıyor.
Gürcistan'da yapılan arkeolojik kazılarda, 1.8 milyon yıllık bir diş bulundu
Gürcistan Ulusal Arkeoloji ve Tarih Öncesi Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Dmanisi ile birlikte Orozmani de, Afrika dışındaki dünyadaki en eski insanların -ya da erken Homo- dağılımının merkezini temsil ediyor" dedi.
Kazıları yürüten arkeoloji ekibinin başındaki Giorgi Bidzinashvili, bulunan dişin; Dmanisi'de bulunan ve 'Zezva ve Mzia' olarak adlandırılan 1.8 milyon yıllık kafataslarının kuzenleri olabileceğini belirtti.
Bilim insanları avcı toplayıcı erken dönem insanları Homo erektusların yaklaşık 2 milyon yıl önce Afrika dışındaki bölgelere doğru göç etmeye başladığını düşünüyor. Günümüz Çin topraklarında 2.1 milyon yıllık olduğu tahmin edilen antik araç gereçlerin bulunmasından sonra, Gürcistan'ın da insanların Afrika'dan sonra yerleştiği ilk bölgelerden biri olabileceği iddia ediliyor.