Dünya

Gürcistan Cumhurbaşkanı, ülkeyi sokağa döken 'yabancı etki ajanı yasası'nı veto etti

Cumhurbaşkanı Zurabişvili, yasa tasarısının Rus etkisi taşıdığına işaret ederek hükümetten vetoyu geçersiz kılmamalarını talep etti

19 Mayıs 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ülkeyi ikiye bölen "yabancı etki ajanı yasası"nı veto etti. Zurabişvili, bahsi geçen yasanın "kökeninde Rus olduğunu" ifade ederek hükümetten vetoyu geçersiz kılmamalarını istedi. 

Zurabişvili, cumartesi günü daha önce verdiği sözü tutarak yasayı veto etti, ancak iktidardaki Gürcistan Rüyası partisinin Cumhurbaşkanı'nın vetosunu geçersiz kılabilecek sayıda meclis sandalyesi bulunuyor. 

"Bugün ben bir Rus yasası veto ettim" diyen Zurabişvili, "Bu yasa özü ve ruhu itibariyle bir Rus yasasıdır" ifadesini kullandı. 

Zurabişvili, "Bizim anayasamız ve Avrupa standartlarıyla çelişiyor. Dolayısıyla Avrupa yolunda önümüzde bir engel oluşturacaktır" diye konuştu. 

Salı günü üçüncü ve son oylamada da kabul edilen "Yabancı etkisinin şeffaflığı yasası",  gelirlerinin yüzde 20'si yurtdışından gelen sivil toplum ve medya kuruluşlarının "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesini öngörüyor. 

Muhalifler, hükümetin bu yasayla muhalifleri "vatan haini" olarak damgalamak istediğini söyledi ve tasarının dilinde Rus etkileri görüldüğünü savundu. Yasa tasarısı mecliste görüşülürken yüz binlerce Gürcistanlı sokaklarda eylemler düzenledi. 

Yasa tasarısı, Rusya'da 2012'de yürürlüğe sokulan ve görüş olarak Batı'ya yakın olanları bastırmak için kullanılan yasaya benzerlik taşıyordu.

Avrupa Birliği, aday ülke Gürcistan'ın böyle bir yasayı yürürlüğe sokmasının üyelik önünde büyük bir engel oluşturacağını söylerken ABD de Batı karşıtı diliyle Gürcistan'ın yavaşça bir "hasma dönüştüğünü" belirtti. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı'nın vetosunun Gürcistan hükümetine kaçış için bir fırsat oluşturduğunu ifade etti.