Dünya

Güney Kore, protestocu doktorlara işe dönmeleri için Şubat sonuna kadar süre verdi

1 Mart'a kadar geri dönmeyenlerin diğer yasal işlemlerin yanı sıra tıbbi lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağı duyuruldu

26 Şubat 2024 13:26

T24 Dış Haberler

Güney Kore hükümeti doktorlara Şubat ayı sonuna kadar işlerine dönmelerini, aksi takdirde bir hafta süren ve birçok büyük hastanede hizmetleri aksatan protesto gösterileri nedeniyle cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Ülkedeki asistan ve stajyer doktorların büyük çoğunluğu, yetkililerin dünyanın en hızlı yaşlanan toplumlarından birindeki doktor eksikliğini gidermek amacıyla tıp fakültesine kabul edilen öğrenci sayısını artırmaya yönelik hükümet planını protesto etmek için iş bıraktı. Protestolar hastaneleri hastaları geri çevirmeye ve prosedürleri iptal etmeye zorladı.

Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, yaptığı konuşmada, "Durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak hükümet son kez çağrıda bulunuyoruz. Hastanelerde kaos arttı ve acil servisler tehlikeli bir duruma ulaştı. 29 Şubat'a kadar geride bıraktığınız hastaneye dönerseniz, olanlardan sorumlu tutulmayacaksınız. Sesinizin en yüksek ve en etkili şekilde hastaların yanında olduğunuzda duyulacağını unutmamanızı tavsiye ediyoruz" dedi. 

Hükümet daha önce, işe dönüş emrine uymayan doktorlara karşı kovuşturma, olası tutuklama ve tıbbi lisanslarının ellerinden alınması da dahil olmak üzere yasal işlem başlatabileceği uyarısında bulunmuştu.

Genç doktorlar, hükümetin doktor sayısını arttırmaya çalışmadan önce ücret ve çalışma koşullarını ele alması gerektiğini söyledi. 

Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, 1 Mart'a kadar geri dönmeyenlerin diğer yasal işlemlerin yanı sıra tıbbi lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını duyurdu.