Dünya

Güney Kore'de işe dönmeyen grevdeki doktorlar tutuklanacak

29 Şubat 2024 08:03

T24 Dış Haberler

Güney Kore hükümeti, grev yapan binlerce genç doktorun işe dönmemeleri halinde tutuklanacağını ve tıbbi lisanslarının iptal edileceğini duyurdu. 

Ülkedeki doktorların yaklaşık dörtte üçü iş bırakarak büyük eğitim hastanelerindeki ameliyatlarda aksamalara neden olduğu belirtildi.

Doktorlar, hükümetin doktor sayısını arttırmak için her yıl üniversiteye çok daha fazla tıp öğrencisi kabul etme planlarını protesto etti. 

Güney Kore, gelişmiş ülkeler arasında en düşük doktor-hasta oranlarından birine sahip ve hızla yaşlanan nüfusuyla hükümet on yıl içinde ciddi bir doktor açığı yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

25 yaşındaki doktor Ryu Ok Hada, çalışma saatleri göz önüne alındığında kendisinin ve diğer kıdemsiz doktorların asgari ücretten daha az kazandığını savunarak, daha fazla doktorun sağlık sistemindeki yapısal sorunları çözmeyeceğini, bunun doktorların aşırı çalışmasına ve düşük ücret almasına neden olduğunu söyledi. 

Bir yıldır çalışantığını söyleyen Ryu, stajyer ve kıdemsiz doktorların ucuz işgücü için üniversite hastaneleri tarafından sömürüldüğünü belirterek "Bazı büyük hastanelerde personelin yüzde 40'ından fazlasını oluşturan bu doktorlar, hastanelerin ayakta kalmasında kritik bir rol oynuyor" dedi. 

Grevler sırasında kalp krizi geçiren yaşlı bir kadın, yedi hastanenin kendisini tedavi etmeyi reddetmesi üzerine ambulansta hayatını kaybetti.

Hemşireler, ameliyathanelerde doktor meslektaşlarına düşen prosedürleri yerine getirmekte zorlandıklarını söyledi. Seul'deki bir hastanede çalışan hemşirelerin BBC'ye yaptığı açıklamada, vardiyalarının her gün bir buçuk saat uzatıldığını ve artık bir hemşirenin iki kişinin işini yaptığı belirtildi.

Hemşireler, doktorları işe geri dönmeye ve mağduriyetlerini göstermek için başka bir yol bulmaya çağırdı.

Hükümetin önerilerine göre, gelecek yıl üniversiteye kabul edilecek tıp öğrencisi sayısı 3 binden 5 bine yükselecek. Grevdeki doktorlar ise daha fazla doktor yetiştirmenin kaliteyi düşüreceğini savunuyor.