Dünya

Güney Kore'de doktorlar grevde: Hükümet binlerce diplomayı iptal etme kararı aldı

13 Mart 2024 15:19

T24 Dış Haberler

Güney Kore hükümeti, bir aydır süren anlaşmazlığın ardından grevdeki binlerce doktorun tıbbi lisanslarını askıya almak için adımlar atmaya başladı.

100 eğitim ve araştırma hastanesinden yaklaşık 12 bin doktorun grevi ameliyat iptallerine, daha uzun bekleme sürelerine ve acil bakım gerektiren hastalar da dahil olmak üzere tedavide gecikmelere yol açtı.

Sağlık Bakanlığı, grevdeki doktorlardan 4 bin 900'ünün işe dönme emirlerine karşı gelmeye devam etmeleri halinde lisanslarını kaybedebilecek prosedürleri uygulamaya koyduğunu açıkladı. Pratisyen olarak çalışan hekimlerin, uzman olarak nitelendirilmelerini en az bir yıl geciktirebilecek bir cezanın da yürürlüğe girmek üzere olduğu belirtildi. 

Giderek şiddetlenen anlaşmazlık, Güney Kore'nin hızla yaşlanan nüfusunun neden olduğu eksiklikleri ve talebi karşılamak için hükümetin pratisyen ve stajyer doktor sayısını önemli ölçüde artırma planlarına karşı bir protesto olarak başladı.

Ancak stajyer işgücünün yüzde 93'ünü oluşturan 11 bin 994 grevci doktor, 2025'ten itibaren yılda 2 bin ek öğrencinin işe alınmasının hizmet kalitesini tehlikeye atacağını öne sürerek ücret ve koşulların iyileştirilmesi çağrısında bulundular.

Bu hafta sağlık bakanlığı, seçilmiş hastanelerdeki personel sayısını artırmak için 20 askeri cerrah ve 138 halk sağlığı doktoru atayacağını söylerken, ülkenin sağlık hizmetlerinin kaosa sürüklendiğini reddetti.

Bakanlığın sağlık ve tıbbi politika bölümü direktörü Chun Byung-wang, geri dönen doktorların cezalandırılmayacağını öne sürdü. Chun, "Hükümet durumu dikkate alacak ve idari tedbir tamamlanmadan önce işe dönmeleri halinde stajyer doktorları koruyacaktır" diye konuştu.

Chun sözlerine şunları da ekledi: "Kapı her zaman açıktır. Hükümet, tıbbi reformlara eşlik eden tıp camiasının görüşlerine saygı duyacak ve onları dinleyecektir."

Hükümet, anlaşmazlığı çözmek amacıyla stajyer sağlık görevlilerinin ücret ve koşullarını iyileştirecek tedbirlerin yanı sıra stajyer sağlık görevlilerinin en önemli şikâyetlerinden biri olan sürekli 36 saatlik vardiyaların gözden geçirileceğini duyurdu. Ancak verilen tavizlerin doktorları yatıştırmadığı belirtildi.

Kyunghyang Shinmun gazetesi başyazısında, "Doktorlar ve hükümet boks ringinde değil. İnsanların sabrı tükeniyor. Bu bataklıktan çıkış yolu bulunmalı" dedi.