Dünya

Güney Kıbrıs, Fransa, İtalya ve Yunanistan'dan Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikat

Hristodulidis ayrıca güç gösterisinin başka bir ülkeye karşı yapılmadığını vurguladı

15 Eylül 2023 11:43

T24 Dış Haberler

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, ülkesinin Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Fransa ve İtalya ile birlikte ortak askeri tatbikat düzenlediğini duyurdu.

Tatbikatta yer alan Fransız fırkateyni Chevalier Paul'u ziyareti öncesinde yaptığı konuşmada Hristodulidis, AB'nin bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamaya hazır olduğunun; tatbikatın da "özel bir jeostratejik öneme" sahip olduğunun altını çizdi. Hristodulidis ayrıca güç gösterisinin başka bir ülkeye karşı yapılmadığını vurguladı. 

Kıbrıs Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Pazartesi günü başlayan ve kod adı EUNOMIA 4-2023 olan beş günlük tatbikata Fransız Rafale jet avcı uçakları ve Airbus A400M Atlas nakliye uçakları da dâhil olmak üzere deniz ve hava kuvvetleri katıldı. 

Tatbikat ayrıca bu yıl ilk kez bölgesel bir acil durum halinde sivillerin tahliyesi tatbikatını da içeriyor. Nisan ayı ortasında Sudan'da çatışmalar patlak verdiğinde İngiltere yüzlerce vatandaşını Sudan'dan tahliye etmek için Kıbrıs'ı bir geçiş noktası olarak kullanmıştı.