Gündem

Gültekin Uysal’dan Erdoğan’ın “50+1” çıkışına: Sözlükte “keyfiyet” için bir açıklama gerekse karşısına “Erdoğan” yazmak yeterli!

19 Kasım 2023 14:11

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı 1 oy alan adayın seçilmesi sisteminin kaldırılabileceği sinyalini vermesini eleştirdi.

“Sözlükte 'keyfiyet' için bir açıklama gerekse karşısına 'Erdoğan' yazmak yeterli olacaktır” diyen uysal, “Erdoğan kaybetmeye başladığında '50+1' dengesini sağlayacak bir 'ortak' ihdas etti kendine. Şimdi o 'ortak' da yetmiyor. Şimdi ise '50+1' formülünü değiştirmeye, mevcut yükleri atmasına yardım edecek yeni bir 'ortak' arıyor” diye yazdı.

Uysal muhalefete yönelik gelebilecek eleştirilere de şöyle ön aldı:

“Kimse ‘muhalefet bu formül değişsin diyordu’ demesin, bunun arkasına saklanmasın. Biz, en azından kendi adımıza bu formülü de içine alan keyfi, hukuk tanımaz, temsilde adaleti iğdiş eden sistemi topyekûn değiştirmekten bahsetmiştik. Erdoğan'ın iktidar gücünü başka usullerle sürdürmesini sağlayacak bir değişiklikten bahsetmedik!”

Uysal’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaları şöyle:

Küçüklüğümüzde gazoz kapakları ile oynardık. Sonra 'taso'lar çıktı. Akranlarım muhakkak hatırlar. Oynarken 'zorba'lık yapanlar olurdu; ya yaşı ya cüssesi büyük olanlar... Nasıl kazanabileceklerse oyunun kurallarını öyle belirlerlerdi. Kendi belirledikleri kurallara, sahip oldukları cüsseyi bir tehdit bilmelerine rağmen kaybettiklerinde yeni kurallar isterlerdi; nasıl kazanabileceklerse öyle... Erdoğan'ın '50+1' açıklaması öyle!

Hani sözlükte 'keyfiyet' için bir açıklama gerekse karşısına 'Erdoğan' yazmak yeterli olacaktır. Erdoğan kaybetmeye başladığında '50+1' dengesini sağlayacak bir 'ortak' ihdas etti kendine. Şimdi o 'ortak' da yetmiyor. Başka ortaklar bulmak zorunda olduğunu biliyor ve her birinin 'yük' olduğunu… Şimdi ise '50+1' formülünü değiştirmeye, mevcut yükleri atmasına yardım edecek yeni bir 'ortak' arıyor.

Kimse ‘muhalefet bu formül değişsin diyordu’ demesin, bunun arkasına saklanmasın. Biz, en azından kendi adımıza bu formülü de içine alan keyfi, hukuk tanımaz, temsilde adaleti iğdiş eden sistemi topyekûn değiştirmekten bahsetmiştik. Erdoğan'ın iktidar gücünü başka usullerle sürdürmesini sağlayacak bir değişiklikten bahsetmedik!

TIKLAYIN - "50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor" diyen Erdoğan: En fazla oyu alan aday kazanırsa seçim hızlıca tamamlanır