Gündem

Güler, Fidan ve Kalın, Güvenlik Zirvesi için Bağdat'ta: Üç başlık öne çıkıyor

İbrahim Kalın - Hakan Fidan - Yaşar Güler

14 Mart 2024 08:58

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın,  2023 Aralık ayında Ankara’da yapılan Güvenlik Zirvesi’nin ikinci toplantısı için bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta olacak. 

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında 12 yıl aradan sonra gerçekleştireceği Bağdat ziyaretinin de ele alınacağı zirFüvenin gündeminde üç temel konu var: “Bağdat’ın PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesi, Kalkınma Yolu Projesi ve Dicle’nin ardından Fırat nehrinden de su salınımı”

Türk heyetinde Bakanlar Güler ve Fidan ile MİT Başkanı Kalın’ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı da bakan yardımcısı düzeyinde temsil edilecek. Habere göre toplantının gündeminin birinci maddesi,  PKK ile ortak mücadele olacak. Türkiye uzun süredir, Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesini ve yürütülen mücadelenin askeri ayağında “ortak harekat merkezi” kurulmasını istiyor. Yaz aylarında bir başka safhaya taşınarak genişletilecek operasyonda teröristlerin Mahmur ve Sincar gibi bölgelere yayılabileceği düşünülüyor. Bu nedenle kaçış noktaları üzerinde Irak kuvvetlerinin gerekli önlemleri alması bekleniyor. 

Hem Irak’ın hem de bölgenin kalkınması için üzerinde durulan Kalkınma Yolu projesi de Zirve’nin ikinci gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Yola ilişkin çalışmalar hali hazırda başlamış durumda.

Üçüncü başlık ise; Dicle ve Fırat’ın sınır aşan suları olacak. Irak; Ankara’nın Dicle Nehri’nden su salınımı artırmayı kabul etmesinden sonra Fırat Nehri’nden bırakılan suyun da artırılması için de Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu. Oluşturulan daimi ortak komitenin çalışmaları zirvede ele alınacak.