Dünya Basınında Bugün

Gözler Kamala Harris'te, bağış rekoru kırıldı; Navalni'ye ölümünden 5 ay sonra ceza | Dünya Basınında Bugün

23 Temmuz 2024 09:32

T24 Dış Haberler

Britanya İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Rishi Sunak hükûmetinin sığınmacıların Ruanda'ya gönderilme planı için hâlihazırda 700 milyon pound harcadığını ve 10 milyar pounda daha harcamayı planladığını açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile girişmesi beklenen seçim yarışında hızlı bir şekilde Demokratların adayı olarak belirlendi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayında Amerika'nın ilk kadın başkanı olarak seçilmesini isteyen Demokratlardan eşi benzeri görülmemiş bir destek aldı ve 230 milyon doların üzerinde bağış topladı. ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, Donald Trump mitinginde yaşanan silahlı saldırının ardından istifa çağrıları arasında Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi üyeleri tarafından sert bir şekilde sorgulandı. Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, "Ege'de 2022'den bu yana görülmemiş bir şekilde tansiyon yükseldi" diye yazdı. Rusya Yüksek Mahkemesi, Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishanede ölmesinden beş aydan fazla bir süre sonra Aleksey Navalni'nin 19 yıllık hapis cezasını onadı. 

23 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Independent | Ruanda'ya sadece dört kişi göndermek için 700 milyon pound

Britanya İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Rishi Sunak hükûmetinin sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesine yönelik başarısız planı için hâlihazırda 700 milyon pound harcadığını ve 10 milyar pound daha harcamayı planladığını açıkladı.

İçişleri Bakanı, vazgeçilen projeyi "vergi mükelleflerinin parasının şimdiye kadar gördüğüm en şok edici israfı" olarak nitelendirdi.


The New York Times | Tüm gözler Kamala Harris'in üzerinde

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile girişmesi beklenen seçim yarışında hızlı bir şekilde Demokratların adayı olarak belirlendi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın çekilmesiyle başkanlık yarışı 106 günlük, kısaltılmış bir koşuya dönüştü. Kampanya için kalan kısa zaman, "Bu dar zaman çizelgesi, Harris'in atabileceği yanlış adımları büyütecek ama aynı zamanda tökezleme olasılığını da en aza indirecektir" şeklinde yorumlandı.

Biden, başkan olarak görev yapması beklenen ilk siyah kadın ve ilk Güney Asya kökenli kişi olarak Harris'i destekliyor.


The Times | Harris zafer sözü verirken bağışçılardan para yağıyor

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayında Amerika'nın ilk kadın başkanı olarak seçilmesini isteyen Demokratlardan eşi benzeri görülmemiş bir destek aldı ve 230 milyon doların üzerinde bağış topladı. Harris, "Bunu kazanacağız" dedi.

Yeni başlayan kampanyası, Biden'ın çekilmesinden sonraki 24 saat içinde rekor bir miktar olan 81 milyon dolar topladığını ve Demokrat bir bağış toplama komitesinin 150 milyon dolar daha getirdiğini açıkladı.


The Washington Post | ABD Gizli Servis Direktörü istifa çağrılarıyla karşı karşıya

ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, Donald Trump mitinginde yaşanan silahlı saldırının ardından istifa çağrıları arasında Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi üyeleri tarafından sert bir şekilde sorgulandı.

Kongre üyeleri, ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ı 4 saatten fazla süren bir soruşturmaya tâbi tutarken, eski başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili güvenlik hataları nedeniyle istifa etmesi yönündeki baskıları artırdı.

Üyeler, “Başkanlık seçimlerinin ortasında komite ve Amerikan halkı, sizden sağlayamadığınız ciddi kurumsal hesap verebilirliği ve şeffaflığı talep ediyor" dedi.


eKathimerini | Ege'de gerilim yeniden yükseliyor

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, "Ege'de 2022'den bu yana görülmemiş bir şekilde tansiyon yükseldi" diye yazdı. 

Türkiye'nin Kassos ve Karpathos adaları arasındaki Yunan karasularının hemen dışına beş savaş gemisi konuşlandırdığını yazan gazete, bunun sebebinin Girit ile Güney Kıbrıs arasındaki elektrik bağlantısı GSI için sualtı deniz kablolarının döşenmesi amacıyla denizde araştırma yapan İtalyan bayraklı Ievoli Relume adlı gemi olduğunu yazdı. 

Gerginliğin bir başka kaynağının da Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine atıf yaparak F-35'lerle ilgili "Bir gece Ankara'da ortaya çıkabilir ve her şeyi yok edebilirsiniz" demesi olduğu yazıldı. 


The Moscow Times | Rus Yüksek Mahkemesi, Navalni'nin 19 yıllık 'aşırıcılık' cezasını onadı

Rusya Yüksek Mahkemesi, Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishanede ölmesinden beş aydan fazla bir süre sonra Aleksey Navalni'nin 19 yıllık hapis cezasını onadı. 

Mahkeme, Navalni'nin savunma ekibinin "aşırılık yanlısı bir topluluk" oluşturmak suçundan verilen yaklaşık yirmi yıllık hapis cezasına karşı yaptığı itirazı reddetti. Navalni, 16 Şubat'ta şüpheli şekilde hayatını kaybetmişti.