Dünya Basınında Bugün

Gorbaçov'un ölümü dünya basınında: "Demir Perde'yi kaldıran vizyoner lider; 'perestroika'nın mimarı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Ağustos 2022 09:46

T24 Dış Haberler

Dünya basınının gündeminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinde kritik bir rol sahibi Mihail Gorbaçov'un 91 yaşında hayatını kaybetmesi geniş yer tuttu. The Moscow Times gazetesi Gorbaçov'u reformlarıyla anarken "perestorika'nın mimarı" ifadelerini kullandı. ABD ve Britanya basını, Gorbaçov'un Soğuk Savaş'ın sonlanmasındaki rolünü vurguladı. 

31 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Mihail Gorbaçov: 1931-2022 Demir Perde’yi kaldıran vizyoner Sovyetler lideri

The New York Times gazetesi, 91 yaşında hayatını kaybeden Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un Sovyetler Birliği’nde göreve başlamasıyla “Avrupa haritasını değiştiren ve dünyayı nükleer silahlanmayla tehdit eden Soğuk Savaş’ın sonunu getiren” bir dizi devrimsel değişiklikler başlattığını yazdı. Gorbaçov hakkındaki makalede “20’inci yüzyılda, aslında herhangi bir yüzyılda çok az lider, kendi dönemlerinde bu kadar derin etkilere neden olmuştur” ifadeleri yer aldı. Makale, “Gorbaçov, kararlı bir şekilde dünyanın siyasi iklimini değiştirerek Demir Perde’yi kaldırdı” ifadeleriyle devam etti. 


The Washington Post | Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov 91 yaşında hayatını kaybetti

The Washington Post gazetesi de Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov’un ardından paylaşılan yazıda “Gorbaçov, Soğuk Savaş’ın sonunu getiren radikal bir reform yoluna girmiş ve sendelemekte olan Sovyet devletini kurtarma umuduyla Komünist Parti’nin kontrolünü hafifletmişti. Sonuç olarak Sovyetler Birliği’nin dağılması amacı değildi ancak belki de en büyük mirasıydı” ifadelerini aktardı. 


The Guardian | Soğuk Savaş’ı bitiren Sovyetler lideri 91 yaşında hayatını kaybetti

The Guardian gazetesi, eski Sovyetler lideri Mihail Gorbaçov’un ölümüne ilk sayfadan yer vererek “Yurt dışında milyonlarca Sovyet vatandaşına özgürlük sağlayan kurtarıcı olarak kutlanılan Gorbaçov, ülke içinde yer yer sonrasındaki kaotik yılların sorumlusu olarak suçlanıyordu” ifadelerini aktardı. Makalede, Gorbaçov’un 1990 yılında Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olduğu hatırlatıldı. 


The Times | Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son lideri 91 yaşında hayatını kaybetti

Mihail Gorbaçov’un ölüm haberini Moskova’daki Merkez Klinik Hastane verdi. The Times, 91 yaşındaki eski liderin sağlık durumunun bir süredir kötüye gittiğini belirtti. The Times, Gorbaçov’un Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgale ilişkin açık bir açıklama yapmadığını hatırlattı. 


The Moscow Times | Sovyetler Birliği’nin son lideri, ‘Perestroika’nın mimarı Mihail Gorbaçov 91 yaşında hayatını kaybetti

The Moscow Times, Sovyetler Birliği’nin son lideri olarak görevde attığı adımların bugünün dünyasını şekillendirdiğini belirttiği Gorbaçov’un ölüm haberini duyurdu. Gorbaçov’un reformlarının 1985 yılında ‘yeniden yapılanma’ anlamına gelen perestroika ile başladığı belirtildi. The Moscow Times, Gorbaçov hakkında “Batı’da Soğuk Savaş’ın sonlanmasındaki rolüyle takdir gören Gorbaçov, ülke içinde ayırıcı bir figürdü” ifadelerini aktardı.


The Financial Times | Irak’ta çatışmalar: Sadr’dan destekçilerine sükunet çağrısı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlısı göstericilerin alanlardan çekilmesiyle iki gündür süren çatışmalarda gerilim düştü.  Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, yaptığı yazılı açıklamada; başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge ve çevresinden tüm göstericilerin çekildiğini ve hayatın normale dönmeye başladığını duyurdu. 

Sağlık kaynaklarına göre, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın dün siyaseti bıraktığını açıklamasının ardından çıkan olaylarda 23 kişi hayatını kaybetti, 380 kişi yaralandı. Şii lider, çatışmaların şiddetlenmesiyle destekçilerine “Evlerinize dönün” çağrısı yapmıştı


Le Monde | Çin, ABD, Avrupa: Dünya ekonomisi alarmda

Le Monde gazetesi dünya ekonomisinin üç kritik motoru olduklarını belirterek Çin, ABD ve Avrupa ekonomisindeki sendelemenin küresel resesyon riskini artırdığını aktardı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla şiddetlenen doğalgaz şokunun Avrupa’da etkilerini hissettirmeye başladığı belirtilirken ABD’de de enflasyon karşısında yüksek vergi artışının görülmeye başladığı belirtildi. Çin’in ise emlak krizi üzerine gelen salgında “sıfır Covid” politikasıyla ekonominin olumsuz etkilendiği belirtildi.