Ekonomi

Goldman Sachs ekonomistleri, omicron varyantının 2022 ilk çeyrekte küresel büyümeyi 2.5 puan düşürmesini bekliyor

Ekonomistler omicronun, deltaya göre daha hızlı yayılması durumunda 2022 geneli için ise büyüme tahminini 0,4 puan düşürdü

29 Kasım 2021 13:52

Dünya Sağlık Örgütü’nün duyurduğu yeni koronavirüsü varyantı omicron, dünya ekonomisinin 2022’de toparlanmaya başlayacağına dair iyimser umutlara yeni bir darbe indirdi. Geçtiğimiz hafta borsaları sarsan yeni varyant, zayıf talep yerine enflasyona odaklanma yönündeki planları da baltalayabilir.

Sözcü'nün aktardığına göre ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs analistleri, yeni varyant endişeleri piyasaları sarsarken olası senaryolar üzerinde tahminlerini yeniledi.

En kötü senaryoda, mutasyonun halihazırda sıkıntıda olan tedarik zincirlerini tehdit etmesi, canlanan talebe zarar vermesi ve büyümeyi felç eden karantinalara geri dönüşü tetiklemesi bulunuyor.

Büyüme düşecek

Goldman Sachs ekonomistleri yeni varyantın yaratabileceği çeşitli etkilere dayanan dört farklı senaryo geliştirdi. Omicronun deltaya göre daha hızlı yayılması durumda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 puan gerileyerek yüzde 2'ye düşmesini bekliyor.

Aralarında Jan Hatzius'un da bulunduğu ekonomistler bu senaryoda 2022 geneli için ise önceki tahminlerine göre 0,4 yüzde puan düşüşle yüzde 4,2 büyüme tahmini yaptı.

Ayrıca kurum, hastaneye yatışların artırması durumunda ise küresel büyümenin daha ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını duyurdu.