Gündem

Gezi Parkı Davası tutukluları için Adalet Nöbeti’nin 512. günü: Can Atalay neden Meclis'te değil?

19 Eylül 2023 23:17

Gezi Parkı Davası tutukluları için yapılan Adalet Nöbeti’nin 512. gününde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın açıklaması düzenlendi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve avukat Can Atalay'ın arkadaşları ve meslektaşları da adalet nöbetine destek verdi.

Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'in haberine göre, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, "Şimdi sevindirici bir haber söyleyeceğim. 2010 yılından beri bir mimarlık ödülü veriliyor, Avrupa Mimarlık Ödülü. Bu yılki mimarlık ödülü Mücella, Tayfun ve Can'a verildi. Ben tekrar buradan hem Silivri'ye hem Bakırköy'e kutlamalarımızı göndermek istiyorum" dedi.

"Benim milletvekilim şu anda tutsak"

Avukat Nazan Moroğlu da, "Can Atalay 14 Mayıs'ta seçilmiş bir milletvekili. Ama ben bir yurttaş olarak anayasadaki maddeyi biliyorum ki seçilen her milletvekili aynı zamanda Türkiye'nin ve herkesin milletvekili. Benim milletvekilim şu anda tutsak. Neden hala Can Atalay orada? Bu nedenin de Türkiye'de hukukun yargının anayasada, yasalarda yazan hükümlerin uygulamaya, yargı kararlarına geçememesinden. Hukuk için, adalet için hep birlikte bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

"Yargıtay'ı ele geçiren bazıları, kendilerini anayasanın üstünde kabul ettiler"

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, Gezi Davası tutuklularını geçtiğimiz gün ziyaret ettiğini belirterek, "O kadar direngenler ve o kadar enerjikler ki bunu herkesin bilmesini ve onları esir tutanlara dert olmasını çok istiyorum" dedi. Kadıgil sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Meslektaşım Can'ı gördüm. Normalde Meclis'te görmem lazımdı. Göremiyorum. Çünkü Yargıtay'ı ele geçiren bazıları kendilerini anayasanın üstünde kabul ettiler. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'ne karşı racon kesti. 'Siz kimsiniz, Anayasa neymiş?' dedi."

"Can için Hatay'da, Hataylılarla birlikte olacağız"

1 Ekim tarihinde Meclis'in açılacağını belirten Kadıgil, "1 Ekim'de o Meclis açılacak. O Meclis yine 599 insanla açılacak. O meclisi yine Hatay'da binlerce, on binlerce insanın iradesini gasp ederek açacaklar. O Meclis'in açılışında gelecek Recep Tayyip Erdoğan efendi, milli irade masalları anlatacak. Biz o Meclis'te Recep Tayyip Erdoğan'ın şovuna alet olmayacağız. 1 Ekim'de Can için Hatay'da, Hataylılarla birlikte olacağız. Bu düzen tarafından, Gezi nedeniyle esir tutulan herkes için sokakta tam da en çok korktukları yerde mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.