Dünya

Genel grevin ortasındaki Fransa'da bakanlıktan "Şampanyanızı nasıl seçmelisiniz" paylaşımı

06 Aralık 2019 13:01

Fransa’da ülkenin en kapsamlı genel grevinin yaşandığı günlerde  Ekonomi ve Finans Bakanlığı tartışmalı bir paylaşım yaptı. Bakanlıktan yapılan paylaşımda yeni yıl kutlamaları için şampanya önerileri yer aldı. Tepkilerin ardından Bakanlık, tweetini kaldırdı. 

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Fransa Ekonomi ve Finans Bakanlığı’nın attığı şampanya tweet'inin zamanlaması tartışmalara neden oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı dün Fransa genelinde başlayan grev devam ederken, Ekonomi ve Finans Bakanlığı yeni yıl kutlamalarına hazırlanan Fransızlar için bir tweet attı. Tweet'te şu ifade yer alıyordu: “Yılın sonu, tatil yaklaşıyor. 'Nasıl şampanya alınır ve saklanır' tavsiyemizi izle."

Tweet Fransa’da  son yılların en büyük grevinin yaşandığı zamana denk gelince Twitter kullanıcılarının dikkatini çekti. Fransa Komünist Parti Sözcüsü ve Paris Milletvekili Ian Brossat tepkisini “Sosyal öfkenin haykırdığı gün, bakanlıktan ne kayda değer bir açıklama… Şampanyanızı nasıl seçersiniz?” ifadeleriyle gösterdi. 

Ardından söz konusu tweet silindi. Ancak konuyla ilgili yazı bakanlığın internet sitesinde 3 Aralık tarihiyle hala aktif  bir şekilde duruyor.

Son zamanların en kapsamlı grevi

Hükümetin tahminine göre 800 bin, sendikalara göre ise 1.5 milyon Fransız dün Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik sistemi üzerinde yapmak istediği değişikliklere karşı protesto eylemlerine katıldı. Grevin, ülkenin en büyük grevinin yaşandığı 1995’ten bu yana en kapsamlı genel grev olduğu düşünülüyor. Çeşitli kentlerden çatışma olayları da rapor ediliyor.

TIKLAYINIZ- Fransa'da süresiz genel grev başladı: Yaşlanan Fransa hükümetin emeklilik reformuna neden tepkili?

İkinci gününde olan genel greve demiryolu çalışanlarının yüzde 82’si katılıyor. Tren seferlerinin en az yüzde 90’ı iptal. Air France  ulusal havayolu şirketi  iç hatlarda yüzde 30, dış hatlarda da kısa uçuş mesafelerinde yüzde 10 iptallerin yaşandığını belirtiyor.  Ek olarak ilk okul öğretmenleriin yüzde 50’si orta okul öğretmenlerinin de yüzde 42’si protestolara katılıyor.

TIKLAYINIZ- Fransa'da genel grev: Binlerce kişinin katıldığı eylemde "Hong Kong her yerde" sloganı