Dünya Basınında Bugün

Gazze'ye yardım ulaştırmak "lojistik kabus", Avrupa'da Final Four heyecanı, Rus ordusu çalkalanıyor | Dünya Basınında Bugün

24 Mayıs 2024 09:51

NYT, Gazze'ye yüzen iskelesini kurduktan bir hafta sonra Pentagon'un bölgeye yardım ulaştırmanın nasıl bir "lojistik kabus olduğunu anladığını" ifade etti. Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis'in 26-27 Mayıs tarihlerinde Batı Şeria'yı ziyaret edeceği bildirildi. Euroleague'de Fenerbahçe'nin de mücadele edeceği Final Four bu akşam başlıyor. Rusya, bir generalini rüşvet suçlamalarıyla tutukladı. 

24 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya'da rekor seviyede kürtaj; mali sorunlar gerekçe

Britanya'da kürtaj yaptıran kadınların sayısı "finansal istikrar ile bebek sahibi olmak arasında seçim yapmaya" zorlanmasıyla rekor seviyeye ulaştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yaymlanan yıllık rakamlara göre, 2022 yılında İngiltere ve Galler'de 250 binden fazla kadın kürtaj yaptırdı ve bu rakam bir yılda yüzde 17 arttı.

Bu sayı, 1967 Kürtaj Yasası'ndan bu yana en yüksek kürtaj sayısı ve 1971'den bu yana tek yıldaki en büyük artış.

Uzmanlar bu keskin artışın, kadınları çocuk sahibi olmaktan alıkoyan mali baskının yanı sıra pandemi sırasında uygulamaya konulan "postayla hap" programı sayesinde evde kürtaja erişimin artmasını yansıttığını söyledi.


The Guardian | Sunak seçim kampanyasına ana politikalarından vazgeçerek başladı

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, dün seçim kampanyasının ilk gününde göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesi ve gençlere sigara yasağı getirilmesi gibi 'amiral gemisi' politikalarından vazgeçti.

Bakanlar, parlamento askıya alınmadan önce önemli mevzuat parçalarının muhtemelen iptal edileceğini teyit etti.

Başbakan'ın Manş Denizi'ni küçük teknelerle geçen göçmenlerin 4 Temmuz'dan önce Ruanda'ya gönderilmeyeceğini kabul etmesi, Muhafazakâr sağcılar tarafından umutsuzlukla karşılandı ve milletvekillerinin çoğu erken seçimden zaten mutsuzdu.


New York Times | ABD, Gazze'ye iskelesinden yardım ulaştırmakta zorlanıyor

NYT, Gazze'ye yüzen iskelesini kurduktan bir hafta sonra Pentagon'un bölgeye yardım ulaştırmanın nasıl bir "lojistik kabus olduğunu anladığını" ifade etti. ABD Savunma Bakanlığı, iskeleden Gazze'ye düzenli olarak yardım gireceğini söylemişti, ancak yetkililer şu ana kadar Filistinlilere ulaşan yardım miktarının az kaldığını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in Dünya Gıda Programı, götürülen yardımların sıklıkla tesislere ulaşamadan yağmalandığını söylerken, NYT savaş alanına yardım götürmenin karmaşıklığının da ABD'yi zorladığı ifade edildi. 


eKathimerini | Final Four, Berlin'de Yunan esintisiyle gerçekleşecek

Avrupa'nın en büyük basketbol organizasyonu kabul edilen Euroleague'de Final Four karşılaşmaları bu akşam Berlin'deki Uber Arena'da oynanacak. İlk karşılaşmada Ergin Ataman yönetimindeki Yunan temsilcisi Panathinaikos'la Türkiye'nin bu sene Final Four'daki tek temsilcisi Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. İkinci karşılaşma ise geçen seneki finalin rövanşı olacak: Olympiacos - Real Madrid. 


eKathimerini | SYRIZA lideri Kasselakis Batı Şeria'yı ziyaret edecek

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis'in 26-27 Mayıs tarihlerinde Batı Şeria'yı ziyaret edeceği bildirildi. Kasselakis'in Filistin Yönetimi yetkilileriyle görüşmek üzere Ramallah şehrine gidecek.

Ziyaretin gündemine ve kendisine katılacak SYRIZA üyelerine ilişkin daha fazla detayın kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor.

Kasselakis, Perşembe günü verdiği bir mülakatta muhafazakâr hükümeti Filistin devletini tanıyarak İrlanda, İspanya ve Norveç'i takip etmeye çağırdı.


Moscow Times | Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı, rüşvet suçlamasıyla tutuklandı

Rusya, bir generalini rüşvet suçlamalarıyla tutukladı. Rus ordusunda geçen ay içinde yozlaşma bağlantılı suçlamalarla bağlantılı olarak tutuklananların sayısı üçe çıktı. 

Rusya devlet haber ajansı TASS'a göre mahkeme, perşembe günü Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Korgeneral Vadim Şamarin'in "önlem olarak" tutuklu yargılanmasına karar verdi. Korgeneralin tutukluluk süresi ilk etapta iki ay olarak belirlendi. 

Yetkililer, Şamarin'in kamu ihaleleri verirken "çok büyük miktarda rüşvet" kabul ettiğini ifade etti. 


Al Arabiya | Gazze açıklarındaki insani yardım iskelesi operasyonları sırasında üç ABD askeri yaralandı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutan Yardımcısı Koramiral Brad Cooper, Gazze Şeridi'nde ülkesinin kurduğu geçici iskelenin yapımı sırasında üç ABD'li askerin "savaşla ilgili olmayan yaralanmalar" geçirdiğini açıkladı. 

Cooper gazetecilere yaptığı açıklamada yaralanmaların hafif olduğunu ve iki askerin göreve döndüğünü söyledi. Üçüncü asker ise ileri tedavi için tıbbi olarak yerel bir İsrail hastanesine tahliye edildi.