Üçüncü ve son aşama ise kalan rehinelerin cesetlerinin iadesini ve Gazze'nin yeniden inşasını içerecek. Yeniden inşa süreci yıllar sürebilir.
İsrail saldırıları nedeniyle büyük bir yıkıma uğrayan Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun çoğunluğu da yerinden edilmiş durumda. Gazze'de ciddi gıda, yakıt, ilaç ve barınak sıkıntısı yaşanıyor.
Gazze'de tedirgin bekleyiş
Gazze'deki siviller, 15 ay süren amansız savaşın ardından Cuma günü İsrail kabinesinden bir mola haberi bekliyordu.
Cuma öğleden sonra son haline getirilen anlaşmanın Pazar günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.
BBC'ye konuşan Gazze Şehri'ndeki Baptist Hastanesi'nde acil servis doktoru Dr. Abdallah Şabir, "Zaman hep olduğundan daha yavaş ilerliyor. Her an hayatınızı kaybedebilirsiniz. Evde otururken, sokakta yürürken... ansızın" dedi.
27 yaşındaki Dr. Şabir, ateşkes anlaşması haberini Çarşamba gecesi hastanede nöbetteyken almış. Kısa bir sevinç yaşandığını söyledi, ancak çok geçmeden hava saldırılarıyla birlikte hastanesine ölü ve yaralılar gelmeye başlamış.
Dr. Şabir, "Hiç görmediğimiz kadar kötüydü. Ağır yaralılar, ağır yanıklar ve çok sayıda ölü vardı" dedi.
Gazze Şehri'nde bir apartman bloğunda yaşayan ve büfe sahibi olan 45 yaşındaki Sabreen Doşan, evi dahil tüm binanın yıkıldığını söyledi.
Doşan, savaş başladığından beri ailesinden 17 kişiyi kaybettiğini anlattı. Gazze'nin merkezindeki Deyr el Balah'tan, evinin olduğu yere yola çıkmaya hazırlanıyordu.
"Çadırımı molozların üzerine kurmak zorunda kalsam bile dert değil çünkü evde olacağım. Artık evimden başka hiçbir yerde olamam" dedi.
Gazzeliler için uzun zamandır beklenen ateşkesin sevinci, ölüm ve yıkımın boyutlarıyla soldu. Gazze'nin merkezindeki bir mülteci kampında yaşayan serbest gazeteci Vael Muhammad, karmaşık duygular içinde olduğunu söyledi:
"Bir andan ötekine sevinçten acıya. Kan seli duracağı için mutluyum ama sefalet içinde yaşıyoruz."