Gündem

Gazeteciler Alican Uludağ ve Duygu Güvenç'in Rahip Brunson davasında 3. duruşma görüldü

10 Ekim 2019 12:53

Gazeteciler Alican Uludağ ve Duygu Güvenç'in, Rahip Brunson ile ilgili haberleri sebebiyle, "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"dan yargılandığı davanın 3. duruşması bugün görüldü. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmada savunmasının yapan Güvenç, dava kapsamında ceza alması halinde basın özgürlüğü ile ifade hürriyetinin ihlali olacağını söyledi. Mahkeme esasa ilişkin savunmalar için ek süre verilmesine karar vererek davayı 9 Ocak'a erteledi.
 
Gazeteci Duygu Güvenç, yazdıklarının herhangi bir suç ile ilgili olmadığını, haberle suçun yan yana gelemeyeceğini belirterek şunları söyledi:
 
"Bir haberci de bence suçlu olamaz çünkü hepimizin doğru habere ihtiyacı var. Bugün Trump’ın tehdidini nasıl eleştiriyorsam, Suriye savaşının başladığı günden bu yana Türkiye’nin izlediği dış politikayı da eleştirmek, yanlışlarla ilgili halkı bilgilendirmek bir gazeteci olarak benim görevimdir. Ben yazımda Türk yargısının rahat bırakılmasını ve bağımsız karar vermesi gerektiğini savundum. Bu eleştirileri haberleştirmek benim bir gazeteci olarak görevim Bu haberden dolayı ceza alırsam bu Anayasamızda güvence altına alınan basın özgürlüğü ile ifade hürriyetinin ihlali olur. Ceza verilmesi halinde hiçbir gazeteci siyasilerin diplomatik pazarlıklarda ele aldığı davalara yönelik bir eleştiri yapamayacak, halk da bilgilenemeyecek."
 
Mahkeme, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine Rahip Brunson'ın yargılandığı dosya ile ilgili müzekkere yazılmasına ve esasa ilişkin savunmalar için ek süre verilmesine karar vererek davayı 9 Ocak 2020 tarihine erteledi.