Gündem

Gazeteci Aziz Oruç tutuklandı

Oruç, 11 Aralık'ta Ağrı Doğubeyazıt'ta gözaltına alınmıştı

18 Aralık 2019 12:29

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde 11 Aralık'ta  gözaltına alınan Gazeteci Aziz Oruç "örgüt üyeliği" iddiasıyla  tutuklandı. Tutuklama kararını veren hâkim, 8 gündür gözaltında bulunan Oruç'un ailesiyle kısa bir süre görüşme izni verdi.

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıldır Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yaşayan Oruç, Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınmıştı. Gözaltında iken Ermenistan polisinin şiddetine maruz kalan Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edilmişti. 
 
İran'da da iki gün boyunca işkenceye uğradığı ileri sürülen Oruç, 10 Aralık'ı 11 Aralık'a bağlayan gece ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde tel örgülerin arasından Türkiye tarafına atılmıştı. 
 
Aziz Oruç, yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Abdullah Ekelek ve Muhammet İkram Müftüoğlu ile birlikte 11 Aralık günü kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken polisler tarafından gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanlığı yaptığı ilk açıklamada Oruç için "terörist yakalandı" demişti.
 
Aynı gün evi ile iş yeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, HDP İlçe Eşbaşkanı Ekelek, Oruç’a yardımcı oldukları için "örgüte yardım ve yataklık etmek" suçlaması ile tutuklanmıştı.

Oruç, avukatlarıyla günler sonra görüşmesi akabinde kamuoyuna seslendiği mesajında, “Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Günlerdir Ermenistan, İran ve Türkiye’de ağır tecrit koşullarında tutuldum. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var. Özgür yarınlarda görüşmek dileği ile…” demişti.

TIKLAYIN - Gazeteci Aziz Oruç: Ölüme terk edildim, dayanışmaya ihtiyacım var