Spor

Galatasaray mı, Fenerbahçe mi; maraton sona eriyor, Süper Lig şampiyonu belli oluyor

Galatasaray'a 1 puan bile yetecek, Fenerbahçe 3 puanı alıp Konya'dan gelecek haberi bekleyecek

26 Mayıs 2024 00:00

Süper Lig'de şampiyonun belli olacağı 38. ve son hafta maçları bugün oynanacak. Lider Galatasaray, Konyaspor'a konuk olacak. Fenerbahçe ise evinde İstanbulspor'la karşılaşacak. Sarı-kırmızılılar Konyaspor karşısında kazanırsa ya da sahadan beraberlikle ayrılırsa şampiyonluğunu ilan edecek. Fenerbahçe ise İstanbulspor'u yenerek Konya'dan gelecek haberi bekleyecek. İki maçta aynı saatte, 19:00'da, başlayacak ve beIN Sports'tan canlı yayınlanacak.

Galatasaray cephesi

Haftaya en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 3 puan önünde giren lider Galatasaray, ligin geride kalan 37 maçlık bölümünde 32 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayarak 99 puan topladı. Sarı-kırmızılılar, Konya deplasmanında 1 puan alırsa şampiyonluğunu ilan edecek.

Puan cetvelinde 15. sırada bulunan Konyaspor ise 9 galibiyet, 14 beraberlik ve 14 mağlubiyetle 41 puana ulaştı. Yeşil-beyazlılar, karşılaşmada 1 puan alırsa ligde kalacak.

İki takım arasında ligin ilk yarısında İstanbul'da oynanan maçı sarı-kırmızılılar 3-0 kazanmıştı.

Deplasmanda 8 maçtır kazanıyor

Sarı-kırmızılılar, Süper Lig'deki son 8 deplasmanından galibiyetle ayrıldı.

Ligin 16. haftasında konuk olduğu EMS Yapı Sivasspor ile 1-1 berabere kalan Galatasaray, sonrasında Trabzonspor, Yılport Samsunspor, MKE Ankaragücü, Beşiktaş, Kasımpaşa, Corendon Alanyaspor, Yukatel Adana Demirspor ve VavaCars Fatih Karagümrük'ü deplasmanda mağlup etti.

Galatasaray'da tek eksik Hakim Ziyech

Galatasaray'ın 31 yaşındaki Faslı yıldızı Hakim Ziyech, sarı kart cezası nedeniyle bugünkü maçta forma giyemeyecek.

Geçen hafta Fenerbahçe karşısında ligdeki 4. sarı kartını gören Ziyech, cezası sebebiyle kadroda olmayacak.

Galatasaray, son 5 lig maçında 16 gol attı

Sarı-kırmızılı ekip, Trendyol Süper Lig'deki son 5 maçında 16 gol kaydetti.

Galatasaray, ligde EMS Yapı Sivasspor'a 6, Siltaş Yapı Pendikspor'a 4, Yukatel Adana Demirspor'a ve VavaCars Fatih Karagümrük'e 3'er gol attı.

Sarı-kırmızılılar, ligde 37 maçta ise 89 kez fileleri havalandırdı.

Son 3 Konya deplasmanından mağlup ayrıldı

Galatasaray, ligde Konyaspor'a konuk olduğu son 3 maçı da kaybetti.

Geçen sezon deplasmanda Konyaspor'a 2-1 yenilen sarı-kırmızılılar, diğer sezonlarda da konuk olduğu maçlarda yeşil-beyazlılara 2-0 ve 4-3 mağlup oldu.

Galatasaray ile TÜMOSAN Konyaspor, Süper Lig'de bugün 46. kez karşı karşıya gelecek.

İki takım arasında geride kalan 45 maçta sarı-kırmızılılar 32, yeşil-beyazlılar 5 galibiyet aldı, taraflar 8 müsabakada ise eşitliği bozamadı.

Galatasaray'ın 86 golüne, Konya temsilcisi 30 golle karşılık verdi.

Konya'daki maçlar

Galatasaray, Konyaspor ile deplasmanda yaptığı 22 maçta galibiyet sayılarında 13-5 önde bulunuyor.

İki takım, Konya'daki 4 müsabakada ise berabere kaldı. Sarı-kırmızılı ekip, rakip sahada Konyaspor ile oynadığı son 3 maçı kaybetti.

Galatasaray'ın deplasmanda bulduğu 32 gole karşılık, Konyaspor sahasında 14 gol atabildi.

En farklı skorlu galibiyetler

İstanbul'da 2007-2008 sezonunda yapılan ve sarı-kırmızılı takımın cezası nedeniyle seyircisiz oynanan maçı Galatasaray 6-0 kazandı. Bu müsabaka, iki takım arasında lig tarihindeki en farklı skorlu karşılaşma olarak kayıtlara geçti.

Konyaspor ise Galatasaray karşısındaki 5 galibiyetinden birini 2-0, ikisini 1-0, birini 2-1 ve birini de 4-3'lük skorla aldı.

Galatasaray'ın muhtemel 11'i:

Muslera, Kaan, Nelsson, Abdülkerim, Köhn, Torreira, Kerem D, Barış, Mertens, Kerem Aktürkoğlu, Icardi

Fenerbahçe cephesi

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 38. ve son haftasında bugün İstanbulspor'u ağırlayacak.

Ülker Stadı'nda oynanacak ve saat 19.00'da başlayacak karşılaşmayı hakem Volkan Bayarslan yönetecek.

Ligde geçtiğimiz hafta derbide deplasmanda Galatasaray'ı mağlup eden Fenerbahçe, son hafta öncesinde aralarındaki puan farkını 3'e indirmiş ve ikili averajda rakibinin önüne geçmişti.

Sarı-lacivertli ekip bugün rakibini mağlup etmesi durumunda, şampiyonluk için Galatasaray'ın Konya deplasmanında yenilmesini bekleyecek.

Diğer tüm senaryolarda ise Fenerbahçe ligi 2. sırada tamamlayacak.

Fenerbahçe'de 10 eksik

Fenerbahçe, İstanbulspor karşısında 10 oyuncusundan yararlanamayacak.

Sarı-lacivertlilerde sarı kart cezalısı Michy Batshuayi, kırmızı kart cezalısı Alexander Djiku, PFDK'den ceza alan İrfan Can Eğribayat, Mert Hakan Yandaş ve Jayden Oosterwolde'nin yanı sıra sakatlıkları bulunan İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci, Serdar Aziz, Cengiz Ünder ve Rade Krunic bugünkü maçta forma giyemeyecek.

Süper Lig’de 50’nci maç

Fenerbahçe ile İstanbulspor, Süper Lig’de 50’inci kez karşı karşıya gelecek. Daha önce oynanan 4 karşılaşmada sarı-lacivertli ekip, 35 galibiyet elde ederken 7 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. İstanbulspor ise sahadan 7 kez galibiyetle ayrıldı. Oynanan maçlarda Fenerbahçe, 92 gol atarken; İstanbulspor 32 kez fileleri havalandırdı.

Son maçlarda gol sayıları dikkat çekiyor

İki takım arasında oynanan son 6 karşılaşmada toplam 32 gol atıldı. Bu 6 karşılaşmanın 1 tanesinde 7, 2 tanesinde 6, 1 tanesinde 5, 2 tanesinde ise 4 gol çıktı. Bu karşılaşmalarda sarı-lacivertli ekip, rakip filelere 23 gol bırakırken, İstanbulspor 9 gol atma başarısı gösterdi.

İsmail Kartal’ın 11 için seçenekleri azaldı

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’ın İstanbulspor karşısında 11’i oluşturmak için elinde özellikle orta saha anlamında çok fazla seçenek bulunmuyor. PFDK’nın açıkladığı cezaların ardından Mert Hakan Yandaş’ın da İstanbulspor karşısında oynamayacak olmasından dolayı 11’deki 3 Türk oyuncu tercihi için de seçenekler hayli azaldı.

Cengiz Ünder’in oynayamaması durumunda kadrodaki 3 Türk oyuncunun Mert Müldür, Çağlar Söyüncü ve Ferdi Kadıoğlu olması kesin gözüküyor. Bu durumda Bright Osayi-Samuel’in sağ önde görev alma ihtimali bulunuyor. Orta sahada kanat pozisyonunda bir diğer alternatif ise Joshua King. Djiku’nun cezalı, Krunic’in sakat, İsmail Yüksek’in ise bireysel çalışmalara yeni başlamasından dolayı Fred’in yanında ise Miha Zajc’ın görev alması bekleniyor.

Fenerbahçe'nin muhtemel 11'i şu şekilde:

"Livakovic- Mert Müldür, Becao, Çağlar Söyüncü, Ferdi Kadıoğlu, Zajc, Fred, Osayi-Samuel (King), Szymanski, Tadic, Dzeko."