Gündem

Gabonlu Dina’nın öldürülmesinde şüpheliyi tutuklatan "7 dakika" detayı

18 Nisan 2023 08:22

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Filyos Çayı kenarında cesedi bulunan Karabük Üniversitesi öğrencisi 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho İbouanga'nın ölümünün ardından ortaya çıkan detayları yazdı.

En son caddede yalınayak koşarken ki kamera görüntüleri güvenlik kameralarına takılan Dina’nın, tutuklanan Dursun A.'nın arabasının önünü kestiğini ve kendisini hastaneye götürmesini istediğini hatırlatan Saymaz’ın aktardığına göre, şüpheli 5 Nisan’a verdiği ifadede bazı detayları anlatmadı. Dursun A., Yeşil Mahalle'de Dina'nın kapıyı açtığını, atlayacağından kuşkulandığı için frene bastığını, araç durunca kızın inip refüje koştuğunu savunmuştu. 

7 dakika detayı

Saymaz, ifadesinin ardından serbest bırakılan Dursun A.’nın dördüncü kez gözaltına alınmasındaki nedenin ortaya çıkan detayı yazısında şöyle anlattı:

“Dursun A., üç kez gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Valiliğe ait güvenlik kamerası kayıtları gün yüzüne çıkınca en kritik bilgiyi sakladığı ortaya çıktı. Dördüncü kez yakalandı. Görüntüde Dina'dan dört dakika sonra, Dursun A.'nın aracıyla kızın koştuğu çayın kenarına gittiği ve yedi dakika sonra döndüğü görülüyor.”

Dursun A., 10 Nisan'da Karabük Sulh Ceza Hâkimliği'nde, üç ifadesinde sakladığı bu anlara ilişkin şöyle dedi:

“(Kızın inmesinden sonra) u dönüşü yapıp geri döndüm. Filyos Çayı'na inen, arabaların geçeceği kadar aralık bulunan yola tuvalet ihtiyacım geldiği ve korktuğum için indim. Yola inmemdeki sebep, kadının durumunu merak ettiğim içindir. Tuvaletimi yaptıktan sonra kadını belki görebilirim diye arabanın uzunlarını yaktım. Ne kadar gittiğimi hatırlamamakla beraber çocuk parkının oraya kadar yol aldım. Ana yola bağlanamayacağını anlayarak, geri döndüm.”

Dursun A., önceki ifadesinde olaydan neden bahsetmediğiyle ilgili, “hatırlamıyorum” dedi. Aradığını ileri sürdüğü Cem adlı komiseri de aradığına dair kaydı bulunamadı.

Öte yandan sıklıkla görüştüğü ortaya çıkan iki siyah kişinin ifadesinde Dursun A.’ya yönelik ifadelerini aktaran Saymaz, tutuklama kararının gerekçesinde yer alan şu ifadeleri aktardı:

“Siyah kadınlara ilgisi olan şüphelinin eylemde bulunması üzerine ölenin araç hareket halindeyken inmeye çalıştığı, yolun karşısına geçerek çay boyuna gittiği, Dursun A.'nın eylemlerini devam ettirebilmek amacıyla tali yola girdiği, burada Dina'nın ölümüne neden olduğu…”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.