Gündem

G9 Gazetecilik Örgütleri: Bir kez daha yineliyoruz: “Gazetecilik yapmak suç değildir"

14 Kasım 2019 19:52

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüne ilişkin Giresun Eynesil’de TBMM komisyonu çalışmalarını takip eden gazeteci Canan Coşkun, belgesel yönetmeni Kazım Kızıl, KHK TV gönüllü muhabiri Tuğba Demir ve Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Açıklama şöyle:

"Bir kez daha yineliyoruz: “Gazetecilik yapmak suç değildir”

Gazeteci Canan Coşkun, belgesel yönetmeni Kazım Kızıl, KHK TV gönüllü muhabiri Tuğba Demir ve şüpheli bir şekilde ölen Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan dün Giresun’un Eynesil ilçesinde gözaltına alındı.

Meslektaşlarımız ilçede şüpheli çocuk ölümlerini araştıran Meclis komisyonunun Rabia Naz araştırmasını takip etmek için bulunuyordu. Mesleki faaliyetlerini yerine getirirken gözaltına alınan arkadaşlarımızın emniyetteki ifadeleri hala sürerken Giresun Valiliği açıklama yaptı.

İfadeler daha alınmamışken yapılan ve sosyal medyada paylaşılan bir takım iddiaları soruşturma bulguları gibi yansıtan Valilik, açıklamasıyla masumiyet karinesini ve adil yargılanma hakkını ihlal ediyor.

Şüpheli bir ölümün aydınlanması için çalışan gazetecileri karalamaya yönelik, mesleki faaliyetlerini suçlaştırmaya yönelik ifadelerse ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına yönelik bir saldırıdır.

Giresun Valiliği’ni mesleğini yapan gazetecilere yönelik tehdit, şantaj, tanık korkutma gibi hakikati kararmaya dönük suçlamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Meslektaşlarımızı serbest bırakın. Gazetecilik suç değildir!"

G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın-Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)