Dünyanın en büyük 7 ekonomisine sahip ülkelerden oluşan G7, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde meydana gelen insan hakları ihlalleri konusunda endişeli olduğunu belirtti.
Euronews'un haberine göre Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği'nin üst düzey diplomatı cuma günü yapılan ortak açıklamada "sivillerin öldürülmesini, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti, Tigray ve Eritreli mülteci sakinlerinin zorla yerlerinden edilmelerini kınadıklarını" belirtti.
Temsilciler, tüm tarafları "azami tedbiri almaya, sivillerin korunmasını sağlamaya, insan haklarına ve uluslararası hukuka saygı göstermeye" ve bölgeye "acil, engelsiz insani erişim sağlamaya" çağırdılar.
Bakanlar, "Orta ve doğu Tigray'nin geniş bölgelerinde hüküm süren acil durumlarla gıda güvensizliğinden endişe ediyoruz" sözlerini kullandılar.
Açlık ve Cinsel Şiddet
Etiyopya, Kasım 2020'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) tarafından kontrol edilen yarı özerk bölgeye savaş ilan etti. Parti, yıllarca federal hükümette egemen oldu, ancak yükselişinin ardından Başbakan Ahmed Abiy liderliğindeki yeni bir koalisyona katılmayı reddetti. Ardından parti, Covid-19 salgını nedeniyle ülke çapında oy pusulalarının ertelenmesine rağmen geçen yıl Tigray'in seçim düzenlediği sırada artan gerginliklerle federal hükümet tarafından haksız muamele gördüklerinden şikayet etti.
Hükümet daha sonra TPLF'yi partinin reddettiği bir federal orduya saldırmakla suçladı ve askeri bir saldırı başlattı. Çatışmanın başlangıcından beri kaç bin sivilin veya savaşçının öldürüldüğünü bilinmiyor.
Birleşmiş Milletler, Covid-19 salgını ve çekirge istilası nedeniyle halihazırda kötüleşen bir sosyo-ekonomik durumla karşı karşıya olan Tigray'daki gıda güvenliğinin, ticari malzemelerin kesintiye uğraması ve memurlara ödeme yapılmamasından etkilendiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler'in Etiyopya İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı Wafaa Said geçen ay yaptığı açıklamada, Mart ayının ilk haftasında yapılan hızlı beslenme değerlendirmesinin, değerlendirilen altı alanın hepsinde 5 yaşın altındaki taranan çocuklar arasında akut yetersiz beslenmeden etkilenen oranın "% 15'lik acil durum eşiğini büyük ölçüde aştığını gösterdiğini söyledi. Said, Tigray'daki 229 sağlık merkezinin% 82'sinin çalışmadığını veya onlarla hiçbir iletişim kurulmadığını tahmin ediyor.
BM insani yardım görevlisi, hedef alınan sivillerin öldürülmesi konusunda da uyarıda bulundu ve beş tıbbi tesisin Mart ayı ortasında 516 tecavüz vakası kaydettiğini söyledi.
Said, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Kadınlar, silahlı aktörler tarafından tecavüze uğradığını söylüyor, ayrıca toplu tecavüz, aile üyeleri önünde tecavüz ve şiddet tehdidi altında kendi aile üyelerine tecavüze zorlanan erkeklerin hikayelerini anlattılar. " diyerek durumu aktardı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu'nun ortaklaşa yürüttüğü soruşturma, ihlal iddialarını araştırmak için geçen hafta göreve başladı.
G7 ülkeleri de Abiy'nin Eritre güçlerinin bölgeden çekileceğine dair son duyurusunu memnuniyetle karşılayarak sürecin "hızlı, koşulsuz ve doğrulanabilir" olması çağrısında bulundu.
G7, şiddetin yerini "inandırıcı seçimler ve daha geniş bir ulusal uzlaşma sürecine" yol açan "açık bir kapsayıcı siyasi sürece" bırakması gerektiğini söyledi. Temsilciler, "İnsani yardım çabalarını ve insan hakları ihlallerine yönelik soruşturmaları desteklemeye hazır olduklarını" da eklediler.