Gündem

Erdoğan ve Biden, Soylu 'müttefiklik tartışılmalı' dedikten bir gün sonra G20'de görüştü: Bölgesel ve küresel konularda yakın koordinasyon konuşuldu

15 Kasım 2022 11:15

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi marjında ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki lider arasında bölgesel ve küresel konularda yakın koordinasyonun konuşulduğu ifade edildi.

Görüşme, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'nde pazar günü gerçekleşen 6 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili konuşurken, , "Bize verilen mesajı biliyoruz. Tekrar ifade ediyorum, ABD Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz. Müttefikliğimiz tartışılmalıdır” demesinin ertesi gününde gerçekleşti. 

Biden, G20 Zirvesi'ndeki ikili görüşmede Erdoğan'a, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Biden, Erdoğan'a, Türkiye ile ABD arasındaki F16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini söylerken, Türkiye'nin de İsveç'in NATO üyeliği sürecinde önemli bir aktör olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre iki lider NATO ittifakını ilgilendiren başlıların yanı sıra bölgesel ve küresel endişe yaratan konularda yakın koordinasyonlarını sürdüreceklerini bildirdi.

Biden'ın, Ukrayna limanlarından dünyaya tahıl taşınmasını sağlayan tahıl anlaşmasının tekrar yürürlüğe girmesi için gösterdiği çaba sebebiyle de Erdoğan'a teşekkür ettiği ifade edildi.

 

G20 ülkelerinin liderleri bugün Endonezya'nın Bali adasında bir araya geliyor. Ana hedef ekonomilerin Covid-19 sonrası toparlanmaya yönelik adımları konuşmak olacak zirvede Rusya'nın Ukrayna'nın başlattığı savaş da konuşulacak. 

Dünya liderleri G20 Zirvesi kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştiriyor.

Soylu ne demişti?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır. Biz kimsenin düşmanı değiliz, kimsenin topraklarında gözümüz yok, kimseye kalleşlik yapmıyoruz ama bu kalleşliklere elbette ki tahammül edecek gücümüzün kalmadığını ifade etmek istiyorum.

(...)

Başarılı bir şekilde yapılan operasyonla elbette ki teröristler yakalandı. Eğer yakalamasaydık bugün Yunanistan'a kaçıracaklardı. Onun için nasıl ve ne şekilde koordine edildiğini bildiğimiz, nereden hareketlendiğini bildiğimiz bir terör yapısıyla karşı karşıyayız. PYD'yi orada kim besliyorsa, PKK'ya kim iç istihbarat sağlamaya çalışıyorsa fail odur."

ABD Büyükelçiliği'nden yanıt

Pazartesi günü T24'ün İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamaları hakkında değerlendirmeleri için ulaştığı ABD Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü'nden yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, terörün her şeklini kesin olarak kınamakta ve değerli NATO Müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içinde hareket etmektedir" denildi.