Dünya

FT: İsrail, Gazze'nin güneyinde operasyon sinyali verdi

İsrail, bazı Hamas liderlerinin güneyde olduğuna inanıyor

17 Kasım 2023 10:42

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze'nin Han Yunus kentinde bazı mahallelerde yaşayanlardan evlerini boşaltmalarını isteyen broşürler attı. Broşürler, İsrail'in Gazze'nin güneyinde askeri operasyonlar planladığı ve İsrail harekâtının genişleyebileceği şeklinde değerlendirildi. İsrail daha önce Gazze'nin kuzeyindekilere, kentin güneyine gitmelerini söylemişti. Şimdi Gazze'nin kuzeyinden kaçan yüz binlerce Filistinli, İsrail ordusunun operasyonlarını genişletmesi beklenen güneyde yer alıyor. 

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim saldırısından beri operasyonlarını Gazze'nin kuzeyinde yoğunlaştırdı. Ancak geçtiğimiz gün IDF, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un belirli dört mahallesinde yaşayanlara evlerini terk etmelerini söyleyen broşürler attı. 

Broşürlerde "Güvenliğiniz için ikamet ettiğiniz yerleri boşaltmalı ve bilinen sığınaklara gitmelisiniz. Teröristlerin ya da onların tesislerinin yakınında bulunan herkes hayatını tehlikeye atmış olacaktır" denildi. 

Söz konusu mahalleler Han Yunus'un doğusunda, İsrail'in dayattığı tahliye hattının güneyinde yer alıyor ve savaştan önce en az 100 bin kişiye ev sahipliği yapıyordu. Çok sayıda Gazzeli kuzeydeki çatışmalardan kaçmak için güneye kaçtığından bu sayı arttı. 

İsrail, bazı Hamas liderlerinin güneyde olduğuna inanıyor

The Financial Times (FT) gazetesi, İsrail ordusunun birkaç Hamas liderinin güneye gittiğine inandığını yazdı. 

FT'ye konuşan bir Batılı yetkili, İsrail'in müttefiklerinden bazılarının, kuzeyden daha güvenli olacağı güvencesi verildikten sonra yaklaşık 1 milyon Filistinlinin kaçtığı güneydeki operasyonlarında temkinli olmasını istediklerini söyledi.

Batılı yetkili, İsrail'in Gazze'ye yönelik artan kara harekâtının ölçeği ve yoğunluğunun, ülkenin kendini savunma hakkına verilen sürekli desteğe rağmen endişelere neden olduğunu söyledi.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'e Hamas'a karşı yürüttüğü kampanyayı sonuçlandırması için, artan iç ve dış baskılara rağmen, bir zaman dilimi vermediğinin sinyalini verdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Ordu, hükümetin sonraki adımlarına karar vermesini bekliyor

Öte yandan Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin ulaştığı İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, böyle bir olasılığı dışlamadı.

İsrailli Sözcü, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin "kendilerine talimat verilmesi halinde ordunun Gazze Şeridi'nin her noktasında operasyona hazır olduğu" yönündeki sözlerini hatırlattı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyine "kara operasyonu" yapmak için siyasi kararı mı beklediği yönündeki soruya Lior Haiat, "İsrail ordusu, hükümetin sonraki adımların ne olacağı yönündeki kararını bekliyor" diye cevap verdi.