Dünya

Fransız gazeteci, Etiyopya'da kaos yaratmak suçlamasıyla tutuklandı

27 Şubat 2024 10:17

T24 Dış Haberler

Etiyopyalı yetkililer, Doğu Afrika ülkesinde "kaos yaratma komplosunun" bir parçası olduğu gerekçesiyle bir Fransız gazeteciyi gözaltına aldı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, Paris merkezli Africa Intelligence (AI) haber sitesinin muhabiri Antoine Galindo, yasal olarak kayıtlı bir muhalefet partisi olan Oromo Kurtuluş Cephesi (OLF) sözcüsü Bate Urgessa ile röportaj yaptığı esnada Etiyopya Skylight Otel'de sivil güvenlik görevlileri tarafından tutuklandı.

Galindo'nun Afrika Birliği'nin yıllık zirvesi hakkında haber yapmak için Etiyopya'da olduğu belirtildi. Komite, Galindo'nun ülkede çalışmasına izin veren bir vizesi olduğunu ve yetkililerin görevinden haberdar olduğunu söyledi.

Galindo'nun tutuklanması "gerekçesiz" olarak nitelendirilirken, derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. 

CPJ, "Bu sahte suçlamalar, bu uzun süreli özgürlükten yoksun bırakmayı haklı çıkarabilecek herhangi bir somut kanıta dayanmıyor" diye konuştu. 

Galindo'nun kefalet başvurusu da reddedildi. 

CPJ'nin Afrika programı başkanı Angela Quintal, "Antoine Galindo'nun meşru gazetecilik görevlerini yerine getirdiği için temelsiz ve haksız bir şekilde gözaltına alınması çok çirkin ve derhal serbest bırakmalı. Galindo'nun tutuklanması, en az sekiz gazetecinin daha çalışmaları nedeniyle parmaklıklar ardında olduğu ve onların da acilen serbest bırakılması gereken Etiyopya'daki basın özgürlüğü sicilinin bir başka örneğidir" dedi.

CPJ'ye göre Etiyopya, Afrika'da en çok gazeteci hapseden ikinci ülke.

Başbakan Abiy Ahmed 2018'de iktidara geldiğinde baskıya son verme sözü verdi ve binlerce siyasi mahkumu hapisten çıkarıldı ancak Kuzey Tigray bölgesindeki 2020-2022 savaşı sırasında muhalefet bastırıldı ve yabancı gazeteciler sınır dışı edilerek vizeleri de reddedildi.