Dünya

Fransa: Seçimler de bittiğine göre Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamalı; daha fazla gecikme anlaşılabilir olmaz

17 Haziran 2023 11:04

T24 Dış Haberler

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini 11 Temmuz Vilnius Zirvesi'ne kadar onaylaması gerektiğini söyledi.

Cuma günü Fransa'nın başkenti Paris'te İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom ile düzenlediği basın toplantısında Colonna, "Türkiye ve herkesin çıkarları için, seçimler de bittiğine göre hızlıca İsveç'in üyeliğinin onaylanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Colonna, İsveç'in üyeliğinin daha fazla geciktirilmesinin "anlaşılabilir olmayacağını" ve "tüm NATO üyelerinin güvenliğini tehlikeye atacağını" söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı, "İsveç'in Vilnius'ta tam üye olarak bulunmasını istiyoruz" dedi.

Billstrom ise yeni terörle mücadele yasası ile İsveç'in Ankara'nın taleplerini karşıladığını ve "artık kararın Türkiye'nin olduğunu" söyledi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Batı ülkelerinin taleplerini sıkça dile getirmesine rağmen Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya 11 Temmuz'daki NATO Vilnius Zirvesi'nde üye olmasına izin vermeyeceğini sinyalini verdi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin, "NATO'nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO'nun bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius'ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO üyeleri, İsveç'in katılım protokollerini ulusal meclislerinde geçirdi.