Dünya

Fransa'da protestolarda bir kişinin öldüğü açıklandı; sebebin polisin kullandığı plastik mermi olduğu düşünülüyor

05 Temmuz 2023 08:23

T24 Dış Haberler

Fransa'da savcılar, cumartesi günü Marsilya'da yapılan protestolarda bir kişinin, "atılan cisim" nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatıldığını belirtti. 

27 yaşındaki kişi, Marsilya'da yoğun protesto ve yağma olaylarının yaşandığı cumartesi hayatını kaybetti. Savcılar, kişinin nerede öldüğünü veya eylemlere katılıp katılmadığını bilmenin mümkün olmadığını söyledi. 

Savcılar, ölüme yüksek ihtimalle çevik kuvvet tarafından kullanılan plastik merminin göğse isabet etmesinin neden olduğunu düşünüyor. Ancak raporda silahı kimin ateşlediği veya kimin olduğu ile ilgili bilgi verilmedi.

Rapora göre darbe, kurbanın kalbinin durmasına ve ani ölüme sebep oldu. 

Marsilya Savcılığı, olaya ilişkin, "ölümcül bir cismin isabet etmesiyle bir kişinin hayatını kaybetmesi" nedeniyle adli soruşturma başlattı.

Cumartesi günü Marsilya'da meydana gelen protestolarda polis biber gazı kullanmış, taraflar arasında arbede çıkmıştı.

Fransa'daki protestolar

Fransız polisi, 27 Haziran'da Nanterre'de içinde üç kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nahel M.'yi öldürmüştü.

Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.