Dünya

Fransa'da Macron'un reform planına öfkeli diplomatlar greve çıktı

Macron’un kararnameyle açıkladığı reform, temmuz ayında işlemeye başlayacak ve yaklaşık 800 diplomatik etkileyecek

02 Haziran 2022 13:27

Fransa’da çok sayıda diplomat, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Dışişleri Bakanlığı’nda yapmayı planladığı reforma tepki olarak greve çıktı.

Euronews’da yer alan habere göre, Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un üst düzey diplomatların teşkilattan gelmesi kuralını kaldıran, tam yetkili bakanlar ve diplomasi danışmanı kadrolarını kaldıran bir dizi reform içeren "Üst düzey Kamu Hizmeti Reformu” tepki çekiyor. 

Geçen hafta Le Monde gazetesine, “Profesyonel diplomasinin kaybı riskiyle karşı karşıyayız” ifadelerini içeren 500 diplomatın ardından, bugün Tokyo’dan Orta Doğu’ya dört bir yanda çeşitli görevlerdeki diplomat greve çıktı. 

Fransa tarihinde diplomatik birim ikinci kez greve çıkmış oldu. 

Grev kararı alan sendikalar, özellikle üst düzey diplomatların teşkilat dışından ya da başka mesleklerden de seçilebilmesi, konsolosluk faaliyetlerinin azaltılması ve kadro daralmasına gidilmesine karşı çıkıyor.

Macron’un kararnameyle açıkladığı reform, temmuz ayında işlemeye başlayacak ve yaklaşık 800 diplomatik etkileyecek. 

Macron’un reformunun amacının  Fransa’nın 16’ıncı yüzyılda kurulan diplomasi teşkilatını modernleştirip, zenginleştirmeyi; hükûmette bazılarının “elit kurum” olarak gördüğü kurumla ‘duvarları yıkmayı’ amaçladığı belirtiliyor.