Dünya

Fransa'da gençler için zorunlu vatandaşlık hizmeti denemesi yapıldı

Fransa'da zorunlu askerlik 23 yıl önce kaldırılmıştı

17 Haziran 2019 14:35

Fransa'da zorunlu askerliğin kaldırılmasından 23 yıl sonra, gençler için zorunlu vatandaşlık hizmeti uygulaması demesi yapıldı. Deneme hizmetine 2 bin genç katıldı. 

France 24'te yer alan habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un pilot uygulama olarak 2000 gençle denediği program Pazar günü yapıldı. 15 ve 16 yaşlarındaki gençlerin ilk yardım gibi dersler alacağı 4 günlük programı, gönüllü olarak katılınacak 2 haftalık bir program takip edecek. 

Macron, 2017'de bir ay sürmesini planladığı hizmeti tanıtırken "Gençlere askerlik tecrübesini yaşatmak istiyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Denemenin ilk bölümüne 2 bin genç katıldı. Katılan gençler 2 hafta süreyle evlerinden ayrılıp Fransa'nın başka bir bölgesine gidecek. Hizmet boyunca denizci forması giyecek öğrenciler her sabah milli marş Marseillaise söyleyecek. Öğrencilere ilk yardım, harita okuma, acil durum senaryoları gibi dersler verilecek. 

Programda tepki toplayan planlardan biri ise cep telefonu kullanımının günde bir saatle sınırlanacak olması. Yasağın sebebinin 'gençleri birbiriyle iletişim kurmaya alıştırmak' olduğu açıklandı. Öğrenciler akşam yemeklerinin ardından birbirleriyle sosyal sorunları tartışacak.