Dünya

Fransa'da Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırmakla suçlanan eski SADAT üyesi gözaltına alındı

12 Mayıs 2023 11:15

3 Mart'ta, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne saldırıda bulunmakla suçlanan eski SADAT üyesi gözaltına alındı.

Euronews'in Fransız gazeteci Gauillaume Perrier'in sosyal medya paylaşımlarına dayandırdığı habere göre, 3 Mart'taki saldırıyı yapmakla suçlanan ve eski SADAT üyesi olduğunu söyleyen bir kişi gözaltına alındı.

Perrier, dün yaptığı paylaşımda, SADAT'ı Rus paramiliter örgütü olan Wagner Birlikleri'ne benzetti.

Söz konusu kültür merkezine daha önce de saldırılarda bulunulmuş ve 23 Aralık'taki saldırıda 3 Kürt hayatını kaybetmişti.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir süredir SADAT'ı hedef alıyordu. Kılıçdaroğlu'nun TV100'de Uğur Dündar ile yaptığı canlı yayın sırasında ekrana gelen SADAT reklamı kamuoyunda bir tehdit olarak algılanmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu, olaya dair "O az kalmış aklınızı alırım sizin, paramiliter artıkları." diyerek sert tepki göstermişti.

SADAT nedir?

2012 yılında TSK'dan emekli 33 subay ve astsubayın girişimleri ve emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'nin öncülüğünde kurulan SADAT kendisini "uluslararası alanda askeri eğitim veren ve savunma danışmanlığı yapan bir şirket" olarak tanımlıyor.

1996 yılında TSK'dan emekli olan Tanrıverdi, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı olmuştu.