Dünya

France 24: Muhafazakâr Türk kadınlar seçim öncesi Erdoğan’a sırtlarını dönüyor

“Erdoğan’ın ilk yıllarında en yılmaz destekçisi olanlar, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ona sırt çevirebilir”

29 Nisan 2023 11:07

Fransız France24 haber sitesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim başarılarında bu zamana kadar önemli bir yere sahip olan muhafazakâr kadınların desteğinin bu seçimde, “eskisi kadar güçlü olmadığı” görüşünü aktaran bir analiz yayımladı.

France24’ün, “Muhafazakâr Türk kadınlar seçim öncesi Erdoğan’a sırtlarını dönüyor” başlıklı haberinde ismi Emine olarak değiştirilen Başakşehir’de yaşayan bir kadının görüşleri paylaşıldı.

Son 20 yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP’ye oy verdiğini söyleyen Emine, “Onu çok seviyordum, partisini de seviyordum” dedi. 14 Mayıs’ta Erdoğan’a oy vermeyeceğini söyleyen Emine, muhalefete oy vermeyeceğini, hayatında ilk kez oy kullanmayacağını söyledi.

"Muhafazakâr kadınların desteği eskisi kadar güçlü durmuyor"

France 24’ün haberinde muhafazakâr kadınların Erdoğan’a desteğinin azaldığı şu sözlerle değerlendirildi:

“Ekonomik durgunluk sürerken, genç Türkler iktidardaki AKP’ye daha az hayranken ve muhalefet sonunda birleşmişken Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan için belirsiz görünüyor. Çoğu zaman seçmen tabanının sac ayaklarından olan muhafazakâr kadınların desteği de seçimler yaklaşırken eskisi kadar güçlü durmuyor.”

"Erdoğan'ın yılmaz destekçisi olanlar sırt çevirebilir"

AKP Genel Başkanvekili Özlem Zengin’in 20 yıl sonra, “Kadınlar değişti” sözlerine atıfta bulunan France24, “Erdoğan’ın ilk yıllarında en yılmaz destekçisi olanlar, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ona sırt çevirebilir” yorumunu yaptı.

Kızılcık Şerbeti dizisine verilen cezayı hatırlattı 

Erdoğan’ın belki de şimdiye kadar en zorlu seçimlerle karşı karşıya olduğunu aktaran France24, Özlem Zengin’in 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un, "kırmızı çizgileri" olduğunu söylediğini, KADEM’in buna destek verdiğini ve RTÜK’ün Kızılcık Şerbeti’ne verdiği cezayı da hatırlattı.