Ekonomi

FODER Başkanı Attila Köksal: GES'in tutacağına inanmıyorum

Köksal GES'e ilişkin olarak "Belki TL mevduata göre biraz daha iyi ama yine de bu yüksek enflasyon ortamında reel bir getiri vermeyeceğini tahmin ettiği için ben çok tutacağına inanmıyorum" dedi

22 Haziran 2022 11:35

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal, yeni açıklanan ve talep toplanmasına devam edilen gelire endeksli senedinin (GES) enflasyonun altında getiri sunduğu için rağbet görmeyeceğini tahmin etti.

Dünya'dan Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Köksal Kur korumalı mevduat (KKM) ve GES'e ilişkin şunları söyledi:

"Kur korumalı TL mevduat devreye girince, TL mevduattan önemli bir kayış oldu. Çünkü biraz bilinçli olan vatandaş, döviz tarafında bedava bir opsiyon aldığı için o yatırım aracına döndü ama bunlar çok suni enstrümanlar. Yani GES de öyle. GES’in getirisinin enflasyonun altında kalacağını görüyor vatandaş. Belki TL mevduata göre biraz daha iyi ama yine de bu yüksek enflasyon ortamında reel bir getiri vermeyeceğini tahmin ettiği için ben çok tutacağına inanmıyorum.

"Bilinçsiz vatandaşın birikimleri eriyor"

KKM de çok sürdürülebilir bir ürün değil. Çünkü Hazine’ye çok büyük bir maliyet yüklüyor. Belki faiz düşük tutulmuş gibi gözüküyor ama sonuçta kur artışından gelen getiriyle birlikte vatandaş aslında yüksek bir getiri elde ediyor. Bu parası olan vatandaş açısından olumlu bir şey ama ülke ekonomisi için olumlu değil. Bir de bilinçsiz vatandaş, bilmeyen vatandaş hala parasını yüzde 17 ile Türk lirası mevduatta değerlendiriyor. Ve maalesef o kişilerin birikimleri enflasyona karşı eriyor. Bu da hoş bir durum değil maalesef."